Semnul ascuns care prezice demența cu ani înainte. Proteinele, indicator al riscului crescut de apariție al bolii neurodegenerative

Semnul ascuns care prezice demența cu ani înainte. Proteinele, indicator al riscului crescut de apariție al bolii neurodegenerative. FOTO: Freepik
Semnul ascuns care prezice demența cu ani înainte. Proteinele, indicator al riscului crescut de apariție al bolii neurodegenerative. FOTO: Freepik

Demența afectează peste 55 de milioane de adulți la nivel mondial. În România, numărul pacienților diagnosticați este foarte mic.

Demența este tulburarea neurodegenerativă de care suferă peste 55 de milioane de adulți la nivel mondial, iar depistarea precoce a acesteia poate ajuta în gestionarea simptomelor, dar și în îmbunătățirea calității vieții.

Oamenii de știință au descoperit un biomarker din sânge care ar putea semnala riscul de demență cu mulți ani înainte.

O echipă de la Institutul Național pentru Îmbătrânire, de la Universitatea din Texas și de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din SUA, precum și de la alte instituții din întreaga lume, a analizat date despre 10.981 de persoane colectate pe parcursul a 25 de ani.

În special, cercetătorii au analizat proteomul acestor persoane: setul complet de proteine exprimate într-un organism, care conduc tot felul de procese biologice, de la comunicarea celulară până la nivelul hormonilor.

Analiza a scos la iveală 32 de proteine care, atunci când au fost găsite la niveluri neobișnuit de ridicate sau scăzute în sânge la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta demență mai târziu în viață.

”Studiul de față a valorificat date din mai multe cohorte pentru a identifica și caracteriza 32 de proteine și 4 rețele de proteine din plasma adulților de vârstă mijlocie care au fost puternic asociate cu riscul de demență în deceniile următoare”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată, notează Science Alert.

Deși studiul nu merge atât de departe încât să analizeze de ce aceste dezechilibre proteice sunt legate de riscul de demență, el ar putea ajuta oamenii de știință să evalueze mai precis riscul de demență la adulții în vârstă.

Ce trebuie reținut este faptul că deși multe dintre proteine nu erau implicate direct în funcționarea creierului, rezultatele studiului pot ajuta în susținerea cercetărilor anterioare care arată că apariția demenței și factorii declanșatori care stau la baza acesteia nu sunt ceva ce se întâmplă exclusiv în creier.

Câteva dintre proteinele identificate au fost legate de proteostază sau de reglarea sănătoasă a proteomului.

Acest proces ajută la prevenirea aglomerărilor de proteine care se găsesc în creierul persoanelor care au dezvoltat boala Alzheimer, mai arată sursa menționată.

Conform Societății Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afecțiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.

Citește și: Care sunt cele mai bune alimente pentru stimularea cerebrală. Pot fi integrate cu ușurință în dietă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel