Exercițiile ușoare îmbunătățesc activitatea cerebrală. Care este semnul din pupile care indică acest lucru.
Modul în care reacționează pupilele la exercițiile fizice ușoare ar putea dezvălui dacă beneficiați de unul dintre beneficiile cheie ale mișcării - stimularea cognitivă legată de îmbunătățirea stării de spirit și a funcției executive.
Cercetătorii din Japonia au monitorizat dimensiunea pupilei la 24 de participanți în timpul a 10 minute de exerciții ușoare și apoi au folosit neuroimagistica pentru a vedea cum răspunde creierul participanților la o sarcină cognitivă.
A fost doar un studiu de mică amploare, dar rezultatele au arătat că, cu cât pupilele oamenilor se dilatau mai mult în timpul exercițiilor ușoare - cu alte cuvinte, cu cât erau mai mari - cu atât mai bun era impulsul cognitiv pe care îl primeau.
”Această constatare susține ipoteza noastră conform căreia mecanismele legate de pupile... reprezintă un potențial mecanism prin care exercițiile foarte ușoare îmbunătățesc activarea cortexului prefrontal și funcția executivă”, explică în lucrarea lor echipa de neuroștiințifici și cercetători în domeniul exercițiilor fizice de la Universitatea din Tsukuba, notează Science Alert.
Alte studii indică faptul că exerciții fizice, chiar și cele de intensitate scăzută, precum yoga sau banalul mers pe jos ne pot îmbunătăți starea de spirit și ne pot ajuta să ne concentrăm mai bine pentru a finaliza o sarcină, acestea fiind beneficii care implică cortexul prefrontal al creierului.
Dar activitatea neuronală exactă care duce la această îmbunătățire a funcției executive în urma exercițiilor fizice este încă puțin înțeleasă.
O modalitate de a obține o imagine a ceea ce se întâmplă în interiorul creierului nostru este prin intermediul ochilor; cercetările anterioare au arătat că pupilele noastre pot reflecta o activitate neuronală mai profundă.
În timp ce se efectua acest test, echipa a studiat activitatea cerebrală prefrontală a participanților cu ajutorul spectroscopiei funcționale în infraroșu apropiat.
Rezultatele au arătat că exercițiile ușoare i-au făcut pe participanți să aibă performanțe mai bune la sarcina cognitivă decât grupul de control, iar acest lucru a fost corelat cu o activitate crescută în cortexul prefrontal dorsolateral stâng al creierului, o regiune asociată cu funcția executivă.
Interesant este că au arătat, de asemenea, că pupilele grupului de exerciții s-au dilatat în timp ce făceau exerciții, în timp ce pupilele celor din grupul de control nu și-au schimbat dimensiunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu