Boala Alzheimer debutează cu pierderea mirosului, ce apare cu mult înaintea deteriorării funcției cognitive. Potrivit studiilor recente, pierderea mirosului precede cu aproximativ 5 ani pierderea memoriei.
Un prim indiciu în depistarea bolii Alzheimer ar putea fi deteriorarea mirosului. Această nouă cale de depistare precoce a maladiei Alzheimer este propusă de mai mulți oameni de știință.
Alzheimer este o boală neurodegenerativă caracterizată prin prezența în creier a unor acumulări de plăci beta-amiloide și proteine Tau, care distrug neuronii. Simptomele sunt degradarea memoriei, a funcțiilor cognitive, tulburări de comportament și nu numai. Simțul mirosului este de asemenea alterat în cazul pacienților cu Alzheimer. De ce? Se consideră că tulburările olfactive sunt rezultatul unui proces neurodegenerativ în regiunea cerebrală unde se formează simțul mirosului.
Pierderea mirosului ar putea deveni un semnal santinelă în depistarea precoce a demenței Alzheimer, după cum arată o serie de studii observaționale la om. Persoanele care nu pot identifica cel puțin 4 mirosuri din 5 în cadrul unui test olfactiv prezintă un risc dublu de a dezvolta tulburări cognitive în următorii 5 ani. Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de profesorul Jayant Pinto și echipa sa de la Universitatea din Chicago. Rezultatele publicate în Journal of the American Geriatrics Society arată că „mirosul este strâns legat de funcția și sănătatea creierului", explică profesorul Pinto, specialist ORL.
Autorii studiului au recrutat un eșantion reprezentativ format din 2.906 persoane cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani. Participanților li s-a cerut să identifice cinci mirosuri: mentă, pește, portocală, trandafir și piele. Cercetătorii au constatat că majoritatea persoanelor au recunoscut corect cel puțin 4 mirosuri din 5. În schimb, 7% nu au putut identifica decât 2 sau 3 mirosuri din 5, 2,2% – unul singur, iar 1% – niciunul.
După 5 ani, participanții sau, în cazul unora, aparținătorii au răspuns unui chestionar privind starea de sănătate. Cercetătorii au constatat astfel că persoanele care nu au putut identifica minimum 4 mirosuri prezentau un risc dublu de a dezvolta demență. Cu cât au recunoscut mai puține mirosuri, cu atât riscul de Alzheimer era mai mare.
„Suntem de părere că degradarea simțului mirosului și, în general, a funcțiilor senzoriale reprezintă un semn precoce important în predicția riscului de demență", susține profesorul Pinto.
Totuși, cercetătorii țin să precizeze că acest instrument nu poate diagnostica maladia Alzheimer, ci doar să identifice persoanele la risc.
Un alt studiu
Cercetătorii au efectuat un studiu pe șoareci transgenici „Alzheimer", care aveau plăci de amiloid și proteine anormale în creier. Rozătoarele au fost supuse unor teste senzoriale și comportamentale. Prima observație este uimitoare. Șoarecii dezvoltau tulburări olfactive cu mult timp înainte de simptomele cognitive. S-a observat astfel că memoria șoarecilor a început să fie alterată vizibil într-un interval de 14 luni, iar memoria după 6 luni.
„Am descoperit un indiciu foarte important care anunță cu mult timp înainte apariția bolii Alzheimer", și-au exprimat entuziasmul autorii studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu