Semnul care ar trebui să te trimită urgent la doctor. Avertismentul medicilor: Nu îl poți ignora!

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Culoarea urinei reflectă atât starea de hidratare, cât și eventuale probleme grave de sănătate.

Orice schimbare în culoarea sau densitatea urinei trebuie să atragă atenția, deoarece poate indica posibilitatea unor probleme urologice pe care poate nu le-ai fi detectat în alt mod. Așadar, urina poate oferi semnale despre ceea ce se întâmplă în corp.

Dr. Perrin Downing, medic urolog la Axia Women's Health din Allentown, Pennsylvania (SUA), afirmă într-un interviu pentru Parade că „monitorizarea culorii urinei este o modalitate eficientă de a ști care este starea de hidratare a organismului. Ce e culoarea ideală? Ca urina să fie de un galben deschis, asemenea limonadei", spune aceasta.

Este rău ca urina să nu fie mereu la fel?

Urina este deșeul lichid filtrat din corp și poate dezvălui multe despre sănătate: nivelurile de hidratare ale corpului, dacă ar putea exista o infecție și multe alte probleme de sănătate. De aceea, medicul urolog Perrin Downing subliniază că „este important să aruncăm o privire în vasul de toaletă înainte de a trage apa pentru a verifica culoarea urinei”.

Deși culoarea „normală” este galben deschis, expertul afirmă că, în funcție de dietă și de cantitatea de apă pe care o bem, culoarea ar putea varia ușor, fără ca acest lucru să fie o problemă. „Dacă urina este prea clară, asemenea apei, este posibil să fim suprahidratați; dacă este mai închisă, asemenea sucului de mere, ar putea fi consecința unui anumit grad de deshidratare”.

În general, schimbările ușoare de culoare nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Dar dacă observi modificări drastice în urină și schimbările persistă, este momentul să consulți medicul.

De ce se schimbă culoarea și intensitatea urinei pe parcursul zilei?

Dr. Katie Murray, șefa departamentului de urologie la NYC Health Hospitals Bellevue, afirmă că „nu există o singură culoare 'normală' pentru urină, deoarece aceasta poate varia de la transparentă la gălbuie sau chiar culoarea ceaiului. Este foarte obișnuit ca urina să oscileze între culori mai deschise și mai închise atât pe parcursul unei zile, cât și de la o zi la alta”.

Factorii care pot influența culoarea includ, de exemplu, consumul de sfeclă, care o poate face să devină roșie. Un exces de vitamina B12 poate face ca urina să fie galben intens sau verde. O altă cauză a schimbării culorii sunt anumite medicamente. Dacă acest lucru se întâmplă, după metabolizarea substanțelor, urina ar trebui să revină la culoarea galbenă.

Culoarea urinei care ar trebui să te îngrijoreze

Dacă observi că urina ta este roșie, roz sau maro, ar trebui să fii atent, mai ales dacă nu poți atribui acest lucru consumului unui aliment care o colorează. Aceste trei culori „îngrijorătoare” pot indica prezența sângelui (hematurie), cauzată fie de o infecție a tractului urinar, fie de calculi renali sau de o altă problemă la nivelul vezicii urinare sau al rinichilor.

În cazuri mai grave, „sângele în urină este un semn al cancerului la rinichi sau vezică, un aspect pe care, evident, nu îl poți ignora”.

De cele mai multe ori, sângele colorează urina într-un roz deschis, ceea ce, de obicei, nu reprezintă o urgență, dar necesită investigații. „Totuși, cu cât sângele din urină este mai închis la culoare, cu atât ar trebui să fii mai îngrijorat, mai ales când urina capătă culoarea vinului roșu sau a ketchupului”, explică Dr. Murray.

Sângerarea activă a tractului urinar, deși rară, „poate provoca formarea unor cheaguri mari de sânge, care pot îngreuna urinarea, iar scopul este oprirea sângerării înainte de a ajunge în acest stadiu. Dacă urina rămâne închisă la culoare, ca cea a unei băuturi tip cola, ar putea indica deshidratare. Totuși, dacă culoarea nu se luminează după rehidratare, este posibil să ai o problemă de sănătate, cum ar fi o afecțiune renală sau hepatică”.

Alte schimbări de luat în considerare

Urina de culoare albastră sau verde poate fi alarmantă, dar cel mai probabil este rezultatul consumului de alimente colorate sau al administrării anumitor medicamente. De asemenea, bacteriile dintr-o infecție urinară sau o afecțiune rară precum hipercalcemia pot determina urina să capete aceste culori.

Când urina are o nuanță portocalie, aceasta poate indica faptul că nu consumi suficientă apă. Dacă observi acest lucru, ar trebui să bei mai multă apă pentru a verifica dacă acea culoare dispare sau nu.

În ceea ce privește aspectul urinei, dacă este tulbure, aceasta este, de obicei, un semn clar al unei infecții a tractului urinar, mai ales dacă este însoțită de urinări mai frecvente, senzație de arsură sau durere. Faptul că urina nu este limpede ar putea fi cauzat și de prezența calculilor renali, a cancerului de vezică sau a bolilor cu transmitere sexuală, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel