Semnul care indică hipotiroidismul, vizibil în sezonul rece. Dr. Ruxandra Dobrescu: E bine să repetăm analizele la 1-3 luni

FOTO: Pexels @Andrea Piacquadio
FOTO: Pexels @Andrea Piacquadio

Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat cu ce se confruntă persoanele cu afecțiuni tiroidiene în sezonul rece.

Sezonul rece vine cu mai multe provocări pentru persoanele cu afecțiuni tiroidiene, iar dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a făcut câteva precizări importante în cazul acestora, care ajung să se întrebe dacă mai au ”nevoie și de ceva pe lângă fular”.

”TSH-ul poate fi un pic ridicat iarna chiar la o persoană sănătoasă și se poate normaliza spontan în câteva luni! Aceasta este probabil o adaptare la temperaturile scăzute - TSH mai mare duce la creșterea sintezei de hormoni tiroidieni de care este nevoie pentru a ne ajuta să ne adaptăm la temperaturile scăzute de afară”, a scris dr. Ruxandra Dobrescu pe pagina sa de Facebook.

De ce sunt importante analizele în timpul iernii

În acest context, medicul endocrinolog a subliniat că pentru a vedea dacă există, cu adevărat, hipotiroidism este indicat să fie repetate analizele specifice ceva mai des.

”Ca să fim siguri că un TSH un pic mai mare arată cu adevărat hipotiroidism e bine să repetăm analizele 1-3 luni și în funcție de rezultat începem sau nu tratament, în funcție de situația particulară a fiecăruia.

Persoanele cu hipotiroidie pe tratament au uneori nevoie de o doză puțin mai mare de Euthyrox sau Accu-Thyrox iarna”, a mai scris dr. Ruxandra Dobrescu.

Cum se manifestă hipotiroidismul

Potrivit medicului endocrinolog, hipotiroidismul se manifestă de multe ori prin senzație de oboseală, lentoare și dispoziție depresivă.

”Acestea sunt însă simptome care pot apărea și într-o mulțime de alte situații care nu au legătură cu tiroida! Poate că e vorba de o anemie, de lipsă de somn, de stres cronic sau poate o lipsă de vitamina D!

Astenia de toamnă/ iarnă se manifestă și ea prin oboseală și dispoziție depresivă și ar putea fi semnul unei tulburări depresive sezoniere, la care contribuie scurtarea zilei și lipsa expunerii la lumină.

Trebuie să încercăm să dormim suficient, să facem sport regulat, să petrecem cât mai mult timp afară și să profităm cât se poate de lumina naturală! Dacă nimic nu ajută, poate merită să vorbim cu un psihoterapeut”, a concluzionat dr. Ruxandra Dobrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel