Care este legătura dintre ridurile de pe frunte și bolile cardiovasculare.
O simplă privire în oglindă poate să vă ajute să identificați dacă sunteți o persoană cu risc de ateroscleroză, factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Cercetările sugerează că ridurile adânci de pe frunte ar putea fi o metodă ușoară de identificare a unui risc de ateroscleroză, o afecțiune cardiovasculară care poate duce la probleme mai grave, cum ar fi un atac de cord sau accident vascular.
În cazul atersclerozei, placa se acumulează în interiorul arterelor, făcându-le mai puțin elastice și îngustându-le în timp, iar acest lucru limitează alimentarea cu sânge bogat în oxigen a principalelor organe, ceea ce, la rândul său, poate duce la o serie de boli, în funcție de organul afectat.
Ridurile adânci ale frunții, spun autorii noului studiu, pot semnala ateroscleroza.
Autoarea studiului, Yolande Esquirol, care este profesor asociat de sănătate ocupațională la Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse din Franța, ne împărtășește ce a motivat cercetarea.
”Nu poți vedea sau simți factorii de risc, cum ar fi colesterolul ridicat sau hipertensiunea. Am explorat ridurile frunții ca marker, deoarece este atât de simplu și vizual. Simpla privire la fața unei persoane ar putea suna o alarmă, apoi am putea da sfaturi pentru a reduce riscul”, a spus Yolande Esquirol, citată de Medical News Today.
Aceasta nu este prima dată când trăsăturile faciale sunt explorate ca un potențial marker al sănătății cardiovasculare. De exemplu, s-a constatat că, în cadrul unor studii anterioare, chelia masculină și părul prematur cărunt cresc de cinci ori riscul de boli de inimă.
Esquirol și colegii săi au examinat ridurile de pe frunte la 3.200 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 32 și 62 de ani la momentul inițial. Cercetătorii au evaluat ridurile participanților aplicând un scor de la 0 (”fără riduri”) la 3 (”numeroase riduri adânci”).
Oamenii de știință i-au urmărit clinic pe participanți timp de 2 decenii. În acest timp, 233 de participanți au murit din diverse afecțiuni.
În timp ce un scor al ridurilor de 1 creștea doar foarte puțin riscul de deces cardiovascular, persoanele cu un scor al ridurilor de 2 și 3 aveau un risc de aproape 10 ori mai mare de a muri de moarte cardiovasculară decât persoanele cu un scor al ridurilor de 0.
Aceste rezultate au fost obținute după ce oamenii de știință au luat în calcul în analiza lor vârsta și stresul de la locul de muncă.
Deși cercetarea prospectivă a fost una observațională, cercetătorii speculează că veriga lipsă între scorurile ridurilor și probabilitatea de deces cardiovascular ar putea fi ateroscleroza.
Aceștia își bazează această teorie pe faptul că atât ridurile, cât și ateroscleroza sunt supuse stresului oxidativ și modificărilor nivelului de proteine de colagen, mai arată sursa menționată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News