Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM, a vorbit despre semnele care le pot spune iubitorilor muntelui că se poate schimba vremea.
"În sezonul cald se întâmplă să plecăm în drumeţie şi să nu avem în vedere faptul că acei nori pufoşi, care par foarte frumoşi şi inofensivi pe cer, în orele amiezii, o dată cu creşterea temperaturilor, ajung să fie din ce în ce mai mari şi să vorbim despre acest tip de nori cumulonimbus care pot determina fenomene foarte severe. Pentru cei care să zicem că nu se uită pe prognoză sau nu urmăresc prognoza în detaliu pentru ziua respectivă, sunt anumite informaţii sau cunoştinţe pe care ar trebui să le aibă, iar asta pentru propria lor protecţie.
La munte ştim că vremea se schimbă foarte brusc, iar acest lucru se întâmplă dintr-o multitudine de cauze. Dacă suntem undeva pe o potecă şi nu vedem ce se întâmplă pe versanţi, ni se pare că vremea este frumoasă şi ne continuăm plimbarea liniştiţi. Ei bine, nu ne-o continuăm liniştiţi şi, dintr-o dată, o să fim surprinşi că vremea s-a schimbat şi din acea vreme însorită ajungem să vorbim de norii cumulonimbus care determină descărcări electrice, intensificări ale vântului şi averse torenţiale, aflându-ne în vârf de munte", a explicat, în cadrul unui interviu acordat DC News, meteorologul Gabriela Băncilă.
VIDEO:
Gabriela Băncilă a explicat, într-un interviu acordat DC News, care sunt proiectele cu care Administraţia Naţională de Meteorologie s-a înscris pentru a primi finanţare europeană prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Concret, e vorba de achiziţionarea şi punerea în funcţiune a mai multor sute de staţii meteorologice autonome.
"Şi Administraţia Naţională de Meteorologie, cu sprijinul Ministerului Apelor şi Pădurilor, a inclus în pilonul de tranziţie verde o reformă care se va concretiza printr-o investiţie de extindere a reţelei de observaţii de suprafaţă. Tot acest sistem este foarte important, şi pentru că vorbim de fenomene meteorologice din ce în ce mai frecvente şi cu caracter local, şi radarele şi sateliţii meteorologici sunt importanţi, dar sunt foarte importante şi staţiile meteorologice inteligente cum le numeşte Comisia Europeană în recomandările pe care le face pentru monitorizarea sau adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
300 de staţii meteorologice automate autonome pe care să le instalăm, dacă acest program va fi aprobat în forma actuală pentru reforma pe care am impus-o noi, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi 100 de staţii agrometeorologice pentru că, în contextul Centrului Agrometeorologic European, şi în această zonă nevoia de observaţii, apropo de secetă şi de efectele pe care aceasta le are, să crească şi această reţea de observaţii", a explicat, la DC News, Gabriela Băncilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci