Senatul a adoptat tacit, în şedinţa de joi, 79 de proiecte de lege, printre care se numără OUG 13/2020 care reglementează circulaţia trotinetelor electrice şi propunerea legislativă pentru modificarea Codului penal în sensul înăspririi pedepselor pentru cei care comit acte de agresiune asupra politiştilor, jandarmilor, personalului medical sau celui didactic, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
Pentru cea mai mare parte a acestor proiecte adoptate tacit, pentru care termenul pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit pe 10, 19, 27 martie, respectiv 3 , 8, 18 şi 22 aprilie, au fost întocmite rapoarte de admitere sau de respingere în comisiile de specialitate, însă actele normative vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorilor.
Cele 79 de proiecte au fost aprobate în bloc, nota pentru adoptare tacită fiind citită de preşedintele de şedinţă, Robert Cazanciuc. Comisiile de specialitate ale Senatului propuseseră, în raportul întocmit, respingerea OUG 13/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dar pentru că actul normativ nu a fost votat de plen până pe 10 martie, acesta a fost adoptat tacit în forma emisă de Guvern.
'Bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse pe pista pentru biciclete şi, în lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 de km/oră, se arată în textul ordonanţei.
Un alt proiect adoptat tacit vizează aprobarea OUG 24/2020 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Proiectul propune desfiinţarea de urgenţă a funcţiilor publice specifice din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi înfiinţarea unor funcţii publice generale care să asigure redistribuirea personalului specializat în mod fluent, urmărind crearea posibilităţii redistribuirii personalului atât între structurile ANAF, cât şi între funcţiile administraţiei publice.
Şi propunerea legislativă pentru modificarea Codului penal, în sensul înăspririi pedepselor pentru ultraj şi purtare abuzivă, iniţiată de un grup de parlamentari PMP, a fost adoptată tacit, joi, de Senat.
Proiectul prevede înăsprirea pedepselor pentru cei care comit acte de agresiune asupra politiştilor, jandarmilor, personalului medical sau personalului didactic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi includerea politiştilor de penitenciare în categoriile de personal menţionate (ultrajul, art. 257, alin. 4).
Proiectul mai prevede înăsprirea pedepselor pentru cei care comit acte de ameninţare, lovire sau alte violenţe în exercitarea atribuţiilor de serviciu (purtare abuzivă, art. 296 alin. 2). Recalcularea şi actualizarea pensiilor militare de stat 'în vederea respectării principiului egalităţii' pentru aceleaşi condiţii de grad, funcţii şi vechime a fost propusă de un grup de parlamentari PSD prin iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Deşi această propunere legislativă avea un raport de admitere din partea Comisiei de apărare, actul normativ a fost adoptat tacit de Senat, din cauza depăşirii termenului de dezbatere şi vot în plenul primei Camere sesizate.
'Luând în considerare faptul că s-au creat falii adânci în statutul social al pensionarilor militari, care şi-au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de grad, funcţii şi vechime, iar cuantumul pensiilor diferă foarte mult, uneori raportul fiind chiar peste 3:1, se impune corectarea insuficienţelor de reglementare din Legea nr.223/2015, în sensul recalculării tuturor pensiilor militare potrivit prevederilor legale', se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Printre proiectele adoptate tacit se numără şi propunerea legislativă privind organizarea şi exercitarea profesiei de etolog, ştiinţă care se ocupă de comportamentul animalelor în raport cu oamenii. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a atras atenţia pe Facebook că, deşi proiectul a primit 'amendamente substanţiale' în Comisia pentru învăţământ, actul normativ trece de Senat, în forma iniţiatorului, 'fără plus valoarea' adusă prin amendamente. Pentru toate aceste proiecte, Camera Deputaţilor este for decizional. Senatul a adoptat tacit, pe 21 octombrie 2019, 115 proiecte de lege, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu