Senatorii au aprobat în şedinţa de luni, cu 73 de voturi "pentru" şi 33 "împotrivă", componenţa birourilor comisiilor permanente în forma prezentată de liderul grupului parlamentar al PSD, Şerban Nicolae.
Preşedinţia a 15 comisii a revenit "alianţei politice" PSD - ALDE - UDMR, la patru comisii conduce PNL, iar la două - USR. Reprezentanţii opoziţiei au respins această repartizare, susţinând că a fost încălcat Regulamentul Senatului, Alina Gorghiu anunţând, în plen, că PNL va contesta la Curtea Constituţională această reorganizare a comisiilor permanente.
"Nu cred că ne putem permite să schimbăm comisii după comisii în fiecare sesiune parlamentară, în funcţie de pofta ce a poftit coaliţia aflată la guvernare, pentru că nu e în regulă. Pentru că mai sunt şi nişte articole în regulament pe care trebuie să le respectăm. Îmi pare rău să văd că se practică aceeaşi politică de pe vremea lui Băsescu: 'avem majoritate luăm toţi'. Domnul Băsescu, scuzaţi-mă. Speram să nu mai văd genul ăsta de abuz, pe care astăzi îl practicaţi în Senatul României. Credeam totuşi că nu e necesar să văd că se iau comisii pentru că mai trebuie motivat sau mulţumit cineva de la ALDE - PSD. Speram că totuşi comisiile se pot repartiza în baza regulamentului şi nu a unor dorinţe personale ale unor senatori din coaliţia aflată la guvernare, motiv pentru care, în numele grupului parlamentar PNL, să ţineţi cont că suntem complet împotriva acestei reorganizări a comisiilor permanente şi că, începând cu astăzi, dacă propunerea trece în această formă abuzivă şi neregulamentară de plenul Senatului vom strânge semnături. Grupul PNL va contesta la CCR acest abuz", a declarat Alina Gorghiu.
Şi senatorul USR Vlad Alexandrescu s-a pronunţat împotriva acestei reorganizări
"Aşa-zisa coaliţie, care nu este de fapt o alianţă politică - PSD-ALDE-UDMR -, şi-a ales comisiile pe care le-a dorit, lăsând opoziţiei ceea ce nu a putut alege, ceea ce a rămas la urmă. Refuzăm acest mod de lucru şi considerăm că această propunere este vădit anticonstituţională, pentru că încalcă principiul însuşi al reprezentării politice, al votului cetăţenilor", a susţinut Vlad Alexandrescu.
Potrivit social-democratului Şerban Nicolae, din cele 21 de comisii au fost repartizate, "conform algoritmului", grupurilor parlamentare PSD - ALDE şi UDMR, "conform protocolului de colaborare parlamentară", un număr de 15 comisii pentru funcţia de preşedinte. Astfel, PSD va conduce comisiile: juridică, transporturi, buget-finanţe, afaceri europene, agricultură, politică externă, administraţie publică, cultură şi media, învăţământ, apărare publică şi siguranţă naţională, comisia pentru energie şi cea economică. ALDE are preşedinţia comisiilor pentru muncă, pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, iar UDMR - la cea pentru sănătate publică.
Preşedinţia a patru comisii a revenit PNL, iar la două comisii va conduce USR
"Grupul PNL deţine patru preşedinţii de comisie permanentă, grupul USR - două preşedinţii. Nu am putut cădea de acord asupra unei soluţii convenabile grupurilor parlamentare, fapt pentru care vom supune la vot. Astfel, grupul parlamentar PNL urmează să deţină preşedinţia Comisiei pentru ape şi păduri, pentru mediu, pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei şi comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Parlamentarii USR urmează să deţină preşedinţia Comisiei pentru constituţionalitate şi pentru comunităţile de români din afara ţării", a spus Şerban Nicolae.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News