Compensaţii pentru românii ale căror venituri s-au redus cu mai mult de 25%

Românii care şi-au întrerupt parţial activitatea şi ale căror venituri s-au redus cu mai mult de 25% în urma crizei generate de pandemia de coronavirus vor primi compensații.

În proiectul de lege sunt cuprinși inclusiv profesioniştii grupaţi în asocieri fără personalitate juridică, beneficiază de măsuri compensatorii, potrivit unui amendament adoptat la OUG 32/2020, aprobată în şedinţa online de miercuri a Senatului.

"Prin întrerupere parţială a activităţii, voluntară sau fortuită, în sensul prezentului act normativ, se înţelege reducerea veniturilor efectiv realizate pentru luna de referinţă cu mai mult de 25%, beneficiari ai măsurilor compensatorii fiind şi profesioniştii grupaţi în asocieri fără personalitate juridică. Măsurile compensatorii se aplică şi pentru luna următoare încetării stării de urgenţă", prevede o modificare a textului de act normativ, adoptată în comisia de specialitate.

Valoarea indemnizației

Liderul grupului senatorial liberal, Daniel Fenechiu, a precizat în plen că un alt amendament admis prevede că anumite forme de exercitare a profesiilor liberale de sorginte juridică (profesiile de avocat, notar şi executor judecătoresc), sub condiţia asigurării serviciului public, pot beneficia de indemnizaţia compensatorie, în situaţia întreruperii forţate, involuntare a activităţii. Cei menţionaţi beneficiază de la bugetul de stat, în baza declaraţiei de răspundere, de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Proiectul de act normativ vizează clarificarea unor categorii de drepturi acordate pentru asigurarea unei acoperiri cât mai cuprinzătoare cu măsuri de protecţie a populaţiei şi pentru stabilirea regulilor de acordare a acestora.

Documentul prevede simplificarea documentelor pe baza cărora angajatorii vor solicita din bugetul de şomaj sumele necesare plăţii indemnizaţiei, plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor se va face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar la angajaţi indemnizaţia va ajunge în termen de trei zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor din bugetul de şomaj.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel