Senatorii nu sunt de acord ca președinții partidelor parlamentare să beneficieze de protecția Serviciului pentru Protecţie şi Pază.
Senatul a aprobat, miercuri, OUG nr. 43/2015 privind unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activităţii de curierat a materialelor clasificate, însă a eliminat din textul legislativ prevederile potrivit cărora 'activitatea Serviciului pentru Protecţie şi Pază constituie secret de stat', iar de serviciile SPP ar fi urmat să beneficieze şi preşedinţii de partide parlamentare.
În proiectul de lege iniţiat de Guvern se stipula completarea articolului 14 cu un nou alineat - 5, potrivit căruia 'Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura protecţie şi preşedinţilor de partide parlamentare, stabiliţi potrivit alin. 2', însă senatorii jurişti şi membrii Comisiei pentru apărare au eliminat, prin amendament, această prevedere.
Activitatea SPP, nu constituie secret de stat
În comisiile de specialitate a fost eliminată şi propunerea de modificare a articolului 31, alin. 1, în sensul că 'activitatea SPP constituie secret de stat', raportul comun al comisiilor fiind aprobat în plen cu 98 de voturi 'pentru'.
De asemenea, prin proiectul de lege adoptat de Senat se abrogă alin. 3 al articolului 14, potrivit căruia 'SPP poate suplimenta, în limita efectivelor aprobate, forţele şi mijloacele destinate prin lege protecţiei demnitarilor străini, pe timpul şederii lor în România, la cererea acestora, contra cost'.
Totodată, este modificat şi alin. 4 al articolului 14, în sensul că 'SPP poate, cu aprobarea CSAT, asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei prevăzuţi la alin. 2, precum şi altor persoane, la cererea acestora'.
În expunerea de motive, iniţiatorul motiva necesitatea asigurării protecţiei speciale pentru anumite persoane, afirmând că, deşi acestea nu au funcţii de demnitate publică, 'participă la luarea unor decizii de importanţă deosebită pentru activitatea statului, stabilesc realizarea unor strategii, direcţii de acţiune, influenţează adoptarea unor decizii şi se deplasează în locuri şi medii cu un anumit grad de risc'.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 96 de voturi 'pentru' şi o abţinere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci