Senatul României a adoptat, luni, proiectul de lege care permite Guvernului să emită ordonanțe în perioada vacanței parlamentare. Decizia, care a înregistrat 69 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și 13 abțineri, a generat dezbateri aprinse între parlamentari.
Proiectul reglementează domenii diverse, printre care finanțe, economie, sănătate, cultură și mediu, și oferă Guvernului posibilitatea de a interveni în aceste sectoare până la reluarea sesiunii parlamentare din 2025.
Legea stabilește că, în conformitate cu articolul 115 alineatul (3) din Constituție, ordonanțele emise de Guvern trebuie supuse aprobării Parlamentului până la începutul sesiunii ordinare din anul 2025. În cazul în care termenul nu este respectat, ordonanțele își pierd valabilitatea.
Proiectul a stârnit reacții puternice în plen. Senatorul USR Irineu Darău a criticat dur inițiativa, susținând că viitorul Parlament ar trebui să fie cel care adoptă această lege. El a afirmat că o astfel de decizie, luată cu câteva luni înainte de alegeri, este problematică, având în vedere că actualul Guvern și Parlament nu vor mai fi în aceeași componență. „Un Guvern care nu va mai fi, un Parlament care va avea altă componență ar trebui să decidă atunci asupra acestor chestiuni. Ar trebui ca, la finalul lunii decembrie, după ce depun viitorii senatori și viitorii deputați jurămintele, să dea această lege de abilitare pentru luna ianuarie, pentru Guvernul care va fi, fie că va fi interimar, fie că va fi nou învestit. Faptul că noi, la începutul lunii noiembrie, am avut pe repede înainte în comisii această lege pentru un Guvern și o configurație parlamentară pe care nu o cunoaștem și care nu există, mi se pare total anormal și face parte din schingiuirea democrației românești,” a declarat Darău.
Pe de altă parte, senatorul PSD Robert Cazanciuc a apărat proiectul, descriindu-l ca fiind o practică obișnuită în perioadele de vacanță parlamentară. El a subliniat că legea oferă Guvernului un instrument necesar pentru a acționa în interesul public, în cazul în care situația o cere. „Este o procedură uzuală de a da Guvernului un instrument de a lucra, ca și Parlamentul, pentru popor, dacă va fi nevoie, în vacanță parlamentară. Noi aici reglementăm domenii în care se pot emite ordonanțe (...). Sigur că ne dorim cu toții, mai ales în Parlament, ca indiferent de Guvern să nu se abuzeze de ordonanțe și cred că în ultimul timp nu s-a abuzat de ordonanțe. Până la constituirea unui nou guvern, rugămintea e să votați responsabil,” a susținut Cazanciuc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu