Senatul a aprobat, în şedinţa plenului de miercuri, OUG 100/2018, prin care se creează cadrul legal general pentru înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii.
Au fost exprimate 59 de voturi 'pentru', 33 'împotrivă' (PNL şi USR) şi 2 abţineri. 'Aceste fonduri au ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singure sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public - private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit', prevede actul normativ. Ordonanţa reglementează condiţiile pe care o societate comercială care funcţionează în conformitate cu prevederile Legea societăţilor 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare şi investiţii.
Cum va proceda statul în aceste cazuri
Actul normativ mai stipulează că statul poate aporta bunuri mobile şi imobile, inclusiv numerar, la capitalul social al fiecărui fond. Administrarea fondurilor se face în sistem dualist, de un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat, în conformitate cu prevederile Legii 31/1990. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt desemnaţi de AGA pe 5 ani cu drept de reînnoire. Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare (intermediere financiară) în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile, complementar instrumentelor financiare bancare, se arată în expunerea de motive a actul normativ. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
VEZI ȘI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News