Pedepse cu închisoarea mai mari pentru șoferii care conduc fără permis şi comit accidente

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @jcomp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @jcomp

Comisia juridică din Senat a adoptat luni două amendamente esențiale la proiectul de lege care modifică Codul Penal, sporind semnificativ sancțiunile pentru persoanele care se urcă la volan fără permis și pentru cei care încredințează vehicule acestora. 

Inițiativa legislativă, promovată de senatorii PSD Robert Cazanciuc și PNL Daniel Fenechiu, vizează înăsprirea pedepselor și aplicarea unei politici de toleranță zero în privința acestor infracțiuni.

Potrivit noilor prevederi, pedepsele cuprinse între 4 și 8 ani de închisoare pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis, în cazurile în care au avut loc accidente, vor fi majorate cu o treime. În situația în care accidentul se soldează cu victime, sancțiunea crește la o perioadă de 5 până la 10 ani de închisoare. De asemenea, amendamentele adoptate stabilesc că persoanele care conduc fără permis nu vor putea beneficia de suspendarea executării pedepsei, indiferent dacă au provocat sau nu un accident.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a explicat că scopul acestei legi este de a descuraja persoanele care, în ciuda riscurilor evidente, continuă să conducă fără a deține permis auto. „Ideea acestei legi este de a-i descuraja pe cei care continuă să se urce la volan fără să aibă acest drept. Dacă vorbim de Legea 'Anastasia', avem deja un rezultat în cazul șoferilor care se urcă la volan băuți sau drogați și a scăzut numărul accidentelor mortale. A rămas, din păcate, un număr mare de accidente comise de cei care se urcă la volan fără permis”, a declarat Cazanciuc.

Prin aceste modificări, legea devine mai restrictivă și prevede pedepse similare cu cele aplicate în cazul consumului de alcool sau droguri la volan. În plus, măsurile legislative propuse urmăresc să limiteze și numărul de accidente grave produse de cei care conduc fără drept.

Printre amendamentele aprobate se numără și eliminarea articolului care stipula răspunderea celor care încredințează un vehicul unei persoane neautorizate. Senatorul Cazanciuc a explicat că această prevedere a fost considerată redundantă, deoarece există deja norme legale care reglementează acest aspect. „Articolul a fost eliminat pentru că există text acoperitor și, altfel, am fi avut două texte care spun același lucru”, a declarat Cazanciuc.

Totodată, senatorul a subliniat necesitatea ca legislația să-i responsabilizeze pe cei care pot ajunge în situații în care își lasă vehiculele nesupravegheate. „Textele în vigoare acoperă această situație. Eficiența va fi legată strict de modul în care instanțele vor aplica acest text”, a precizat senatorul.

Proiectul de lege păstrează neschimbată pedeapsa pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis, aceasta rămânând între 3 și 7 ani de închisoare. Inițiativa de modificare a Codului Penal va fi trimisă spre aprobare Camerei Deputaților, care va avea ultimul cuvânt în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel