Senat, undă verde la DEFRIŞĂRI în ARII PROTEJATE

Defrișări - Fotografie cu rol ilustrativ
Defrișări - Fotografie cu rol ilustrativ

Senatul a adoptat proiectul care a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, ALDE şi UDMR prin care lucrările de utilitate publică vor putea fi realizate inclusiv în ariile protejate şi în zonele cu păduri virgine.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice fost adoptat de Senat, miercuri. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul, iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, ALDE şi UDMR, a fost adoptat cu 81 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi două abţineri.

Potrivit unuia dintre amendamente, "scoaterea definitivă şi ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional necesare realizării, dezvoltării, întreţinerii şi modernizării sistemelor de utilităţi publice în vederea asigurării securităţii şi sănătăţii oamenilor şi animalelor este permisă inclusiv pentru suprafeţele cuprinse în zona de protecţie strictă, zona de protecţie integrală şi zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervaţii naturale, precum şi pentru suprafeţele incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile şi indicatorii pentru includerea în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România".

De asemenea, proiectul mai prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit, dacă este proprietate publică, şi la înţelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a pledat pentru adoptarea acestei propuneri legislative, explicând că este vorba de sprijinirea comunităţilor locale cu asigurarea unor servicii publice comunitare "la nivelul secolului XXI".

Interesul economic, prioritar în faţa celui privind protecţia naturii

În replică, senatorul USR Allen Coliban, care s-a opus acestui proiect, a ridicat problema importanţei protejării ariilor naturale care au primit acest statut tocmai pentru a nu deveni şantiere.

"Există proceduri de avizare şi de derogare de la regimul de protecţie, fix pentru cazuri punctuale precum cele prezentate ca argumente în comisie. PSD-ALDE înţeleg să încalce directivele şi procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în faţa celui privind protecţia naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate şi a pădurilor virgine se va face fără compensaţii financiare", a afirmat Coliban.

Defrisari

Tăierea pădurilor: Polonia în atenția Curții de Justiție a UE

Săptămâna această, avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE) a condamnat defrișările ordonate de Varșovia în pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa. Acesta a argumentat că tăierile nu sunt justificate și sunt susceptibile să "deterioreze" siturile de reproducere ale unor specii protejate, potrivit unui comunicat preluat de Agerpres.

În iulie 2017, Comisia Europeană a înaintat recurs împotriva Poloniei, pentru că avea temeri pentru integritatea pădurii, clasată situl Natura 2000. Bialowieza, pădure milenară, oferă habitate naturale pentru specii de animale și păsări a căror protejare este considerată prioritară.

În noiembrie anul trecut, justiția europeană a amenințat Varșovia cu o penalizare de cel puțin 100.000 de euro pe zi dacă nu va înceta "imediat" defrișările din pădurea Bialowieza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel