Senatorii au respins iniţiativa legislativă privind consacrarea zilelor de 21 martie şi 6 mai ca sărbători legale

senat
senat

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă privind consacrarea zilelor de 21 martie şi 6 mai ca sărbători legale, iniţiată de deputatul minorităţilor Amet Aledin. În susţinerea propunerii legislative deputatul minorităţilor a susţinut că cele două sărbători ale comunităţii musulmane din România sunt celebrate din timpuri vechi iar propunerea vine să le consacre din punct de vedere legislativ.

În cadrul dezbaterilor senatorul PNL Emilian Frâncu a susţinut că nu este nevoie de o lege pentru cele două sărbători.

De ce e nevoie de o lege? În România sunt 18 minorităţi reprezentate în Parlament. La viitorul recensământ vor fi 21. (...) Dacă avem 21 şi fiecare are 4 - 5 zile de sărbători legale... Personal am participat în toate localităţile din Constanţa la sărbători ale comunităţilor, fără să existe lege. Primarii au fost alături de comunitate şi fără lege. Aşa orice minoritate poate avea nenumărate sărbători legale. Nici pentru 1 martie, nici 8 martie nu avem legi, nu avem legi pentru foarte multe sărbători religioase, istorice ale poporului român. Putem avea mai multe sărbători decât are anul. Zile importante din istoria României nu sunt sărbători, nu sunt în lege. Există în Franţa, Germania, o ţară din lume, ca ziua naţională să fie sărbătorită legal de comunitatea românească?, a întrebat retoric senatorul PNL.

Senatorul PSD Toni Greblă a spus, în cadrul dezbaterilor, că obiecţiile sale sunt de principiu şi a afirmat că nu se poate ca toate sărbătorile să fie declarate sărbători legale.

Consacrarea unei sărbători în rândul unei comunităţi se face prin ea însăşi nu prin impunerea prin lege. Dacă iniţiatorul doreşte doar să fie marcată importanţa acestor două zile nu trebuie să recurgă la procedeul legislativ. Adoptarea proiectului ar însemna încă două sărbători legale, ceea ce nu ar fi tocmai protrivit. Trebuie găsite alte mijloace pentru a încuraja minoritatea, poate împreună cu Ministerul Culturii, să-şi serbeze aceste zile fără a recurge la legislativ a adăugat social-democratul.

La rândul său senatorul PSD Petre Daea a criticat Executivul subliniind şi motivaţia acestuia privind respingerea iniţiativei legislative din cauza lipsei fondurilor.

Aţi văzut prevăzut în actul normativ să se mănânce miel din banii bugetului? (...) Vreau să dau un semnal de gândire în procesarea informaţiilor şi a luării de poziţii în Senat a Guvernului. Aş putea spune că aţi scris degeaba o asemenea motivare. Este deranjant. Tradiţia să se respecte, legea să se aplice", a adăugat Daea.

Şi senatorul PNL Emilian Frâncu a criticat poziţia şi motivaţia Guvernului atrăgând atenţia că acesta nu este informat de amendamentele aduse iniţiativei legislative.

Sunt surprins că secretarul de stat nu este informat de raportul comisiei de muncă, de amendamentele aduse şi aduce drept argument, citind, o notă făcută cu 8 - 10 luni în urmă neadaptând expozeul realităţii. (...) E o sărbătoare preislamică pe care iniţiatorul propune să o marcăm drept sărbătoare în România. Se solicită ca în aceste două zile în localităţi autorităţile locale unde se sărbătoreşte să contribuie dacă doresc cu un sprijin. (...) În niciun caz când se consacră ca sărbătoare o zi nu trebuie Guvernul să aloce fonduri, nu trebuie să se acorde zile libere, a adăugat Frâncu, care a subliniat că în România au deja zile consacrate etnia tătară şi cea romă şi a cerut Executivului să revină asupra punctului de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel