EXCLUSIV  Senatorul Dohotar spune că sunt multe zone în Europa unde salariile sunt mai mici ca-n România. "I-am întrebat pe români de ce nu revin" - video

pexels
pexels

Mihai Dohotar, senator de diaspora, a fost invitatul jurnalistului Bogdan Bolojan în cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te!”, unde a discutat și despre revenirea în țară a românilor din diaspora. El a menționat și zonele din Europa în care salariile sunt mai mici decât în România. 

Publicitate

Senatorul Mihai Dohotar a vorbit, în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te!”, despre trendul de revenire în țară în sânul comunităților de români din diaspora. El spune că cei care se gândesc acum să revină acasă sunt cei plecați la muncă în anii '90, ajunși între timp la vârsta pensionării. Totodată, senatorul de diaspora a spus care sunt zonele din Europa în care salariile sunt mai mici decât în România. 

Bogdan Bolojan: Avem și o statistică Eurostat făcută publică de profesorul Dumitru Sandru într-un studiu, care spune că undeva la peste 190.000 de români au revenit în țară în 2022. Ce credeți? Putem păstra ritmul acesta de repatrieri?

"Părerea mea este că s-a menținut un oarecare ritm și s-ar putea menține. De cât știu, la 1 ianuarie 2023, încă era în creștere acest trend. Din ce îmi spun ei, în întâlnirile pe care le am, foarte mulți își doresc să se întoarcă, nu neapărat din motiv financiar. Chiar și cei din zonele în care salariile au ajuns aproape ca în România, sau chiar mai mici decât în România, preferă stabilitatea.

Ce văd eu ca și tendință de repatriere este în categoria românilor care au plecat în diaspora în anii '90 și care se apropie de vârsta de pensionării. Se gândesc foarte serios să-și petreacă viața în România la pensie.

Cu ceilalți, ține tot de statul român. Sunt zone întregi, cum ar fi sudul Europei, Cipru, Grecia, sudul Italiei, chiar Portugalia, sunt țări în care salariile, în cele mai multe cazuri, sunt mai mici decât în România", spune Mihai Dohotar.

Bogdan Bolojan: Sudul Italiei e un caz special, pe care l-am discutat și noi cu românii din afara garanțelor țării. Ei nu cred că în România se poate câștiga 1000 de euro. Nu le vine să creadă, nu te cred.

"Asta se poate demonstra. Dar, v-am spus, i-am întrebat de ce nu revin, atât timp cât scutești niște cheltuieli, nu mai plătești chirie. Prețurile la tot ce înseamnă viață de zi cu zi sunt la fel. Cei care încă nu sunt hotărâți dacă să facă acest pas sau nu (revenirea în țară, n.r.), spun că preferă stabilitatea", mai spune senatorul de diaspora. 

Românii nu-și reneagă țara din care au plecat

Mihai Dohotar mai spune că românii sunt patrioți și nu-și reneagă țara din care au plecat.

"Mi-e imposibil să cred că există foarte mulți români care își reneagă țara de unde au plecat. Chiar și termenul, noțiunea de patriotism, pentru mine și pentru mulți oameni pe care îi cunosc, în diaspora a căpătat alte valențe. Toată această distanțare, această rupere de prieteni, locuri natale, tot ce înseamnă natură, te fac să te gândești serios.

Doar că fiecare are alt mod de a percepe și de a cântări lucrurile. Probabil că statul român ar trebui să facă mai mult în a conștientiza faptul că se poate și în România, și că statul român are nevoie de ei. Știm că una din problemele cele mai serioase ale României în acest moment, de care se plâng și patronatele și instituțiile statutului, este lipsa forței de muncă", mai spune Dohotar. 

Urmărește emisiunea integrală

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel