Senatorul Scântei cere demisiile ministrului Iordache şi Avocatului Poporului

Senatorul PNL Iaşi Iulia Scântei a solicitat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi a ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

"Apreciez că prin gestul Avocatului Poporului din 5 ianuarie 2017, ziua de joi, 5 ianuarie, a devenit la fel de neagră ca şi marţea din 10 decembrie 2013, pentru că e o zi în care consider că poporul român şi-a pierdut propriul avocat care să-i apere drepturile şi libertăţile. Reiau cu această ocazie solicitarea de a-i cere lui Victor Ciorbea să demisioneze din funcţia de demnitate pe care o deţine în prezent", a declarat Iulia Scântei, care este şi vicepreşedinte al Senatului, potrivit Agerpres.

În mod similar, Scântei a ţinut să îi transmită ministrului Justiţiei că, "potrivit HG 652 din 2009, care organizează funcţionarea ministerului Justiţiei, scopul fundamental al acestei instituţii pe care o conduce astăzi este de a contribui la buna funcţionare a sistemului judiciar şi la asigurarea condiţiilor înfăptuirii justiţiei ca serviciu public apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti".

"Dacă domnia sa consideră că nu poate să ducă la îndeplinire şi să respecte acest scop fundamental al ministerului Justiţiei, că există presiuni cărora nu le poate face faţă, este un profesionist, are un prestigiu şi un renume al funcţiei, îi recomand să ia în considerare demisia de onoare pentru a nu fi părtaş la acte de guvernare care nu pun în pericol stabilitatea şi existenţa statului de drept", a susţinut Iulia Scântei.

Iulia Scântei, apel la asociațiile profesionale ale magistraților

Ea a lansat totodată un apel către toate asociaţiile profesionale ale magistraţilor pentru a da dovadă de unitate "în exprimarea punctelor de vedere faţă de atacurile îndreptate împotriva sistemului judiciar din zona executivă".

Vicepreşedintele Senatului a mai solicitat asociaţilor profesionale ale magistraţilor să iniţieze campanii şi întâlniri în toate centrele universitare, în care se prezinte cadrul actual care reglementează răspunderea magistraţilor, propunerile proprii de îmbunătăţire şi de clarificare pentru întărirea inspecţiei judiciare la nivelul CSM.

"În caz contrar, apreciez că există şansele să avem alte "zile negre" pentru Justiţia din România în care tot prin ordonanţe de urgenţă vor fi adoptate legi noi care privesc răspunderea magistraţilor", a declarat Iulia Scântei.

Ce spune senatorul PNL desspre proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale

Conform acesteia, proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale nu rezolvă problema penitenciarelor.

"O astfel de măsură poate produce efecte cel mult 11 luni dacă nu este completată cu alte măsuri colaterale de finanţare şi de politică penală, în a 12 lună vom fi în aceeaşi situaţie numerică din penitenciare, ca cea care este astăzi. Un act de clemenţă, cum este cel de graţiere colectivă, trebuie susţinut financiar, economic, ceea ce se întâmplă, dacă ne uităm la proiectul de buget pe 2017", a spus Iulia Scântei.

Ea a propus "consultări reale şi dezbateri parlamentare care să regândească o politică penală în România, la standarde europene, care să aducă în discuţie şi în aplicare şi în ţara noastră introducerea unor alternative de executare a pedepselor, a unor proiecte consistente de ridicare a penitenciarelor în forma parteneriatelor publice-private"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel