Senatul a adoptat în unanimitate propunerea legislativă pentru cei 5% TVA pentru lemnele de foc din 1 noiembrie 2021.
Senatul a adoptat luni, în unanimitate (128 de voturi "pentru"), propunerea legislativă a PSD de modificare a articolului 291 din Codul fiscal, prin care taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru lemnele de foc se reduce de la 19% la 5%, scrie Agerpres.
Senatorul PSD Radu Oprea, unul dintre iniţiatori, a afirmat că actul normativ vine în ajutorul populaţiei din mediul rural care foloseşte în proporţie de 85% combustibil lemnos pentru încălzirea pe timpul iernii.
Un amendament adoptat în Comisia de buget a Senatului şi însuşit luni de plen prevede ca actul normativ să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, nu la 1 iunie 2022, cum era prevăzut în forma iniţială a proiectului.
"Intrarea în vigoare să fie 1 noiembrie anul acesta, pentru ca cei care se încălzesc cu lemne de foc să beneficieze de această scădere a preţului lemnelor de foc în această iarnă. Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, estimat atât de noi (iniţiatorii - n.r.), cât şi de Ministerul Finanţelor Publice. Acest proiect a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure. (...) Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta", a argumentat Radu Oprea.
Ministerul Finanţelor Publice nu susţine această iniţiativă legislativă.
Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Senatorii au adoptat, luni, un proiect iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic, care vizează extinderea categoriilor de riscuri asigurate, prin stabilirea unor drepturi pentru asiguraţii care îngrijesc un pacient cu afecţiuni oncologice, în mod similar cazului în care îngrijesc un copil bolnav, mai scrie Agerpres.
Potrivit propunerii legislative pentru modificarea şi completarea OUG nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, "beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu