Publicitate
Intervenţiile repetate ale senatorilor PSD şi PNL la microfonul plenului Senatului, invocând prevederi procedurale, au dus la amânarea cu două ore a dezbaterilor pe articole a reexaminării Legii pensiilor. Aceștia au recurs, de multe ori, la atacuri politice sub pretextul invocării procedurii sau au vorbit douăzeci de minute despre "înţelepciunea senatorilor", cum a fost cazul social-democratului Petre Daea, informează Mediafax.
Solicitările formulate de senatorii PDL Cristian Rădulescu şi Dumitru Constantin către preşedintele de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu, pentru întreruperea discuţiilor în afara raportului la Legea pensiilor, nu au avut câştig de cauză, astfel că mai mulţi senatori PSD şi PNL au vorbit, repetându-se, pe un subiect deja tranşat în Biroul Permanent, dacă o lege trimisă la reexaminare poate fi rediscutată şi pe alte articole decât cele sesizate.
Argumentul oficial invocat la începutul dezbaterilor pe procedură a fost cel al preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), care a cerut explicaţii pentru faptul că avizul comisiei, cu 15 amendamente formulate la Legea pensiilor, nu a fost prins în raportul final al Comisiei de muncă.
Timp de două ore, senatorii opoziţiei au luat cuvântul, vorbind despre gestul ministrului Ioan Botiş de la lucrările Comisiei de muncă, despre decizii anterioare ale Curţii Constituţionale în cazuri legate de cereri de reexaminare, despre modul în care Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, despre cine trebuie să modifice anexa din Legea pensiilor de etapizare a majorării graduale a vârstei de pensionare.
La intervenţiile repetate ale senatorilor opoziţiei, reprezentanţii PDL au replicat că PSD amână deliberat discutarea pe fond a Legii, întrucât nu ar dori adoptarea acesteia. Constantin Dumitru a afirmat că, indiferent de votul din Senat, acolo unde opoziţia avea majoritate, marţi, Legea pensiilor va fi dezbătută decizional la Camera Deputaţilor, iar PDL îşi va impune punctul de vedere.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că senatorii trebuie să dezbată numai articolele din lege care au făcut obiectul cererii de reexaminare, invocând în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale.
"Oricare dintre dumneavoastră, dacă aţi veni la guvernare, aţi avea aceeaşi abordare asupra legii pensiilor", a afirmat el.
Cu un minut înaintea expirării programului de lucru, prevăzută pentru ora 13.00, senatorul PNL Puiu Haşotti a solicitat o pauză de consultări. Solicitarea liberalului a fost legată de faptul că, în urmă cu două ore, la începutul discuţiilor legate de Legea pensiilor, plenul votase prelungirea programului de lucru până la epuizarea votului pe Legea pensiilor, solicitată de PDL.
Haşotti a intervenit la microfon înainte de expirarea programului de lucru arătând că, în fapt, dezbaterile propriu zise pe articole nu au început, deşi senatorii vorbiseră mai bine de două ore pe acest punct de pe ordinea de zi.
În consecinţă, Haşotti a cerut o pauză de consultări, motivând că liderii de grupuri trebuie să se pună de acord dacă mai este în vigoare votul prin care se prelungea programul de lucru, din moment ce prima condiţie a prelungirii respective, dezbaterea pe articole, nu începuse încă.
După pauza de consultări, preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, a invocat lipsa unui acord al liderilor de grupuri asupra prelungirii programului sau retrimiterii Legii la comisii, a constatat lipsa cvorumului şi a anunţat suspendarea şedinţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu