Senatul francez a adoptat marţi seara cu majoritate de voturi un controversat proiect de lege privind controlul imigraţiei, rezultat dintr-un acord între majoritatea prezidenţială şi dreapta.
Adunarea Naţională urmează să se pronunţe asupra proiectului, relatează AFP. Senatorii, dominaţi de o alianţă a dreptei şi a centrului, au adoptat acest text de compromis cu 214 voturi pentru şi 114 împotrivă.
Grupul macronist a votat în principal pentru, alături de grupul Republicanilor (dreapta) şi grupul centrist. Cele trei grupuri de stânga s-au opus ferm proiectului de lege.
Marea Britanie şi Italia au convenit să finanţeze împreună un plan de returnare către ţările lor de origine a migranţilor sosiţi în Tunisia şi care încearcă să traverseze Mediterana spre Europa, în timp ce premierul britanic Rishi Sunak a avertizat sâmbătă la Roma că nivelul migraţiei ilegale a ajuns într-un punct în care riscă să "copleşească" ţările europene, consemnează agenţiile Reuters, DPA şi EFE.
Invitat de şefa guvernului italian Georgia Meloni la un forum anual al partidului de extremă-dreaptă al acesteia, formaţiunea Fraţii Italiei, premierul britanic a susţinut un discurs care a cuprins una dintre cele mai severe critici ale sale faţă de sistemul global de azil, în timp ce guvernul său încearcă să restabilească un acord ce permite ca migranţii sosiţi în Marea Britanie să fie expulzaţi către statul african Ruanda, indiferent de ţara lor de origine.
Premierul Rishi Sunak a estimat că, pe lângă traficanţii care aduc contra cost migranţii în Europa, există şi unii "inamici" care în mod deliberat "trimit oameni către ţărmurile noastre pentru a încerca să ne destabilizeze societăţile".
"Dacă nu abordăm această problemă, numărul (migranţilor) nu va face decât să continue să crească. Va copleşi ţările noastre şi capacitatea noastră de a-i ajuta pe aceia care de fapt au cel mai mult nevoie de ajutorul nostru", a subliniat şeful guvernului conservator britanic.
"Dacă aceasta va impune din partea noastră ajustarea legislaţiei şi lansarea unei dezbateri internaţionale pentru a revizui cadrul legislativ postbelic referitor la azil, atunci trebuie să facem acest lucru" pentru a stăvili valul migrator, a îndemnat premierul Rishi Sunak, în timp ce Uniunea Europeană din care ţara sa s-a retras pregăteşte un nou sistem de azil, care însă va obliga ţările membre unde sosesc mai puţini migranţi să preia din migranţii sosiţi în ţările din prima linie.
Deşi aflată relativ departe de rutele migraţiei care trec prin Mediterana şi Balcani, Marea Britanie este supusă unui puternic val migrator al celor care, după ce au traversat Europa, încearcă să treacă şi Canalul Mânecii. Prin urmare, guvernele britanic şi italian au anunţat sâmbătă că vor finanţa în comun un plan prin care migranţii africani sosiţi în Tunisia cu intenţia de a traversa Mediterana către Europa să fie repatriaţi către ţările lor de origine.
În discursul susţinut la Roma, Rishi Sunak a parafrazat-o pe predecesoarea sa din anii '80, Margaret Thatcher, care a spus odinioară că "ideile sunt importante dacă pot fi puse în practică". Acest motto "trebuie aplicat astăzi migraţiei ilegale", a concluzionat premierul britanic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu