Politicienii din Franța vor să reducă restricțiile impuse în pandemie. ”Permisul sanitar” ar putea fi eliminat.
Senatul francez, dominat de opoziţia de dreapta, a refuzat joi să prelungească utilizarea permisului sanitar împotriva epidemiei de coronavirus până la 31 iulie 2022, creând o situaţie de impas cu majoritatea preşedintelui Emmanuel Macron, relatează AFP, scrie Agerpres.
Senatul a decis cu 158 de voturi împotriva a 106 să nu prelungească permisul sanitar decât până la 28 februarie, revizuind un proiect de lege adoptat de deputaţi pe 21 octombrie. Deputaţii şi senatorii vor încerca săptămâna viitoare să convină asupra unei versiuni comune. În caz de eşec, Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, va avea ultimul cuvânt.
Permisul sanitar francez împotriva COVID-19 restricţionează accesul în multe locuri publice, cum ar fi barurile, cafenele, cinematografele sau mijloacele de transport pe distanţe lungi. Permisul se eliberează persoanelor care sunt complet vaccinate sau care au un test negativ recent.
Din 9 august, acest permis condiţionează accesul la o serie de spaţii sociale, precum baruri şi restaurante. Din 30 august permisul sanitar a fost impus şi pentru 1,8 milioane de angajaţi care lucrează cu publicul.
Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron astăzi la Roma, a anunţat marţi consilierul de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, citat de AFP, mai scrie Agerpres.
Sullivan nu a oferit mai multe detalii cu privire la această întâlnire, care va avea loc înaintea începerii summitului şefilor de stat şi de guvern din cadrul Grupului celor mai dezvoltate 20 de state din lume (G20) în capitala italiană.
Va fi prima oară când cei doi şefi de stat se vor întâlni în persoană după criza provocată la jumătatea lunii septembrie de anunţul privind crearea unei noi alianţe între SUA, Australia şi Marea Britanie.
Acest parteneriat denumit AUKUS a stârnit indignarea Franţei, întrucât a torpilat un megacontract de submarine franceze încheiat cu Australia. De atunci Washingtonul încearcă să aplaneze tensiunile cu Parisul, notează AFP.
Joe Biden şi Emmanuel Macron s-au întreţinut deja de două ori telefonic de la declanşarea crizei. Vicepreşedintele american Kamala Harris urmează să se deplaseze la Paris în luna noiembrie.
Franţa caută în special să obţină aprobarea americanilor pentru crearea unei veritabile apărări europene, un proiect drag francezilor, dar care încă nu a căpătat cu adevărat formă, la 30 de ani de la lansare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News