Senatorii au adoptat, miercuri, o lege prin care se reduce de la cinci la trei ani maximul sancţiunii pentru darea de bani sau bunuri, în campaniile electorale, de către un candidat, direct sau prin intermediari, pentru determinarea alegătorului să voteze sau să nu un anumit competitor electoral.
Potrivit proiectului, aşa cum a fost amendat de Senat, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase, în timpul campaniei electorale, de către un candidat, direct sau prin intermediari, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral, ori a unui anumit candidat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani, potrivit Mediafax.
În legea electorală aflată în prezent în vigoare, pedeapsa prevăzută pentru astfel de fapte este de închisoare de la şase luni la cinci ani. Senatorii au adoptat, la propunerea Comisiei pentru administraţie, o prevedere care stabileşte că persoanele care primesc bani sau bunuri în schimbul voturilor riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă.
Senatorii au eliminat, la propunerea Comisiei pentru administraţie, care a întocmit raportul la iniţiativa legislativă, prevederea foarte strictă propusă de iniţiatori ca în timpul campaniei electorale să fie interzisă folosirea oricărui material electoral cu excepţia bannerelor, a afişelor electorale şi a documentelor tipărite ce cuprind oferta electorală a candidatului sau a partidului politic aflat în cursa electorală.
La propunerea aceleiaşi comisii, Senatul a eliminat una dintre principalele prevederi dorite de iniţiatori, prin care se stabilea că participarea cetăţenilor la alegeri este obligatorie.
Senatorii au respins şi prevederea potrivit căreia neparticiparea la vot ar fi urmat să reprezinte contravenţie şi să fie sancţionată cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei.
Senatul s-a pronunţat, astfel, pentru menţinerea reglementării actuale, care stipulează că participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora.
În proiect se arată că, în campania electorală, candidaţii pot oferi alegătorilor afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe, fulare, insigne, ecusoane, fanioane, steguleţe sau baloane inscripţionate cu însemnele partidului politic care participă la alegeri.
Iniţial propunerea legislativă nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi considerată ca adoptată de Senat, ea întrunind doar 50 de voturi "pentru", 52 de voturi "împotrivă" şi şapte "abţineri".
Ulterior, vicepreşedintele Senatului, Adrian Ţuţuianu şi-a atenţionat colegii că s-a dat un vot împotriva unei iniţiative legislative pe care toate grupurile parlamentare au declarat că o susţin şi că sunt de acord să combată mita electorală, el anunţând că liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu doreşte reluarea votului.
După reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 104 voturi "pentru", două "abţineri" şi două voturi "împotrivă".
Proiectul, iniţiat de un grup de senatori şi deputaţi PSD-Constantin Tămagă, Şerban Valeca, Ion Burnei, Gheorghe Drăghici, Filip Georgescu, Bogdan Niculescu Duvăz şi Vasilică Radu Costin - care are caracter organic, a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News