Constantin Cîrlan, operator pe litoral, susține că a investi în Constanța este „sinucidere curată,” făcând referire la dificultățile și obstacolele administrative pe care le întâmpină cei care încearcă să dezvolte afaceri în zonă.
El s-a referit la cazul lui Alin Bucur și plaja Caelia. DC News a scris, în repetate rânduri despre acest subiect. Alin Bucur, investitorul român de pe plaja Caelia, a criticat abuzurile autoritățile pentru că îi cer să demoleze plaja, în ciuda faptului că a plătit toate taxele și că are un contract.
„Cea mai mare greșeală a lui Alin Bucur este că a venit să investească pe litoralul din Constanța! Eu știu foarte bine situația din zonă și nu aș fi făcut niciodată așa ceva. Să vii să investești acolo este sinucidere curată! Una este să te trezești cu un beach bar demolat, care este o investiție de vreo 100.000 euro, altceva este ce a pățit dânsul”, a zis Constantin Cîrlan.
Alin Bucur a intervenit, subliniind frustrarea față de lipsa de sprijin pentru dezvoltare: „De ce trebuie mereu să ne gândim să dărâmăm?! De ce nu ne gândim să construim? Eu constat că în România nu se vrea construcție, ci se vrea demolare! Nu mai înțeleg nimic... Trebuie să demolăm. Dar de ce să facem asta?!”
„Păi ca să se facă sens unic Constanța - Burgas, ca toată lumea să se ducă în Bulgaria! V-am zis deja de ce: La noi, șezlongurile sunt scumpe din cauza chiriilor uriașe care ni se cer, din cauza organelor de control care sunt foarte zeloase... Vin, în control, sâmbăta și duminica, fix când merge mai bine sezonul. Luni și marți este gol, iar ei vin în weekend când e lume multă. Și vin intenționat așa ca să-ți găsească ceva, dar numai cine nu muncește nu greșește”.
Mediul de afaceri de pe litoralul românesc, în special din Constanța, este perceput ca ostil pentru investitori, din cauza obstacolelor birocratice, chiriilor ridicate și controalelor stricte, frecvente în perioadele de vârf turistic.
Constantin Cîrlan și Alin Bucur remarcă faptul că autoritățile sunt mai preocupate de sancțiuni decât de sprijinul pentru dezvoltarea afacerilor. Alin Bucur exprimă frustrarea că, în loc să susțină investițiile, autoritățile par mai interesate de demolări și sancționări, mai ales în perioadele aglomerate, ceea ce îngreunează activitatea. Taxele mari impuse pentru închirierea spațiilor de pe plajă duc la prețuri ridicate pentru turiști, ceea ce afectează competitivitatea litoralului românesc în comparație cu alte destinații mai ieftine, cum ar fi Bulgaria. Autoritățile nu facilitează dezvoltarea economică a litoralului, ci creează un cadru care face investițiile nesustenabile și împinge turiștii și afacerile către alternative mai prietenoase din alte țări.
Vedeți mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News