Sindromul Long COVID (reprezentat de persistența simptomelor Covid la mult timp după infecție) este o afecțiune serioasă, uneori debilitantă, despre care se estimează că a afectat cel puțin 23 de milioane de americani.
„Dacă aveți simptome persistente de COVID, ar trebui să căutați îngrijire”, informează doctorul Devang Sanghavi. „Ceea ce am văzut în multe dintre aceste cercetări și studii despre sindromul post-COVID, este că, de obicei, această afecțiune nu vine cu un singur simptom – există un set complex de simptome.”
Oboseala este cel mai frecvent simptom
Experții au descoperit că oboseala cronică este larg răspândită în rândul pacienților cu COVID-19. „La începutul pandemiei, ne-am dat seama că unii pacienți aveau un grup de simptome debilitante care au durat luni de zile, pe care acum le numim sindromul Long COVID”, spune Natasha Yates, profesor asistent, medicină generală, Universitatea Bond. „Aproximativ 85% dintre pacienții cu Long COVID se confruntă cu oboseală, ceea ce îl face unul dintre cele mai comune simptome ale sindromului.”
Luați-vă timp pentru a vă recupera
Nu faceți exerciții prea intense în timp ce vă recuperați de COVID, avertizează experții. „O întoarcere treptată la exerciții vă poate ajuta să vă recuperați, dar este posibil să aveți nevoie de sprijin pentru a gestiona sau a evita oboseala după aceea”, spune dr. Yates. „Unii terapeuți – terapeuți ocupaționali, fizioterapeuți și fiziologi în exerciții fizice – sunt specializați în acest domeniu, așa că cereți o trimitere medicului dumneavoastră de familie.”
Oboseala apare adesea cu alte simptome
Oboseala specifică Long COVID poate fi uneori rezultatul unei combinații de simptome, spun medicii. „Oboseala, depresia, pierderea simțului mirosului, ceața creierului și durerea în piept sunt cele mai frecvente cinci simptome pe care le văd”, a spus Christian Sandrock, expert în boli infecțioase și director de îngrijiri critice la UC Davis Medical Center. „Respirația scurtă și anxietatea completează setul de simptome. Este o boală complexă. Încă ne dăm seama de asta la mai bine de un an de la deschiderea clinicii”.
Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta Long COVID
Studiile arată că femeile au mai multe șanse de a prezenta simptome Long COVID, cum ar fi oboseala. „Știm că există afecțiuni precum bolile autoimune care sunt mai predispuse la pacienții de sex feminin”, spune Mark Avdalovic, specialist în medicină pulmonară și de îngrijire critică. „Poate exista o predispoziție hormonală pentru anumite simptome, fie că este vorba de un proces autoimun sau de ceva legat de o stare inflamatorie cronică.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu