Sentință în primul proces al lui Kovesi în fruntea EPPO, din Bulgaria: Jumătate de an cu suspendare!

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

S-a încheiat primul proces demarat sub instrumentarea EPPO în Bulgaria. 

Primul proces pe care Parchetul European l-a adus în faţa instanţei în Bulgaria s-a încheiat cu o sentinţă de 6 luni de închisoare cu suspendare şi după ce Curtea de Apel din Sofia s-a pronunţat în a doua instanţă.

La sfârşitul lunii iulie 2022, cu câteva zile înainte de a fi închis, Tribunalul Penal Specializat l-a condamnat pe Traian Deliagov la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că în calitate de angajat al Fondului pentru Agricultură a cerut şi primit mită în valoare de 5.000 de leva (circa 2.500 de euro - n.trad.). El a fost achitat pentru încă o mită de 5.000 de leva cerută şi primită anterior de la aceeaşi "victimă". Deliagov a făcut recurs la această senţinţă, iar Parchetul European a protestat.

Acuzația, bazată pe mărturia izolată a unui martor

În faţa Curţii de Apel Sofia, procurorul european delegat Svetlana Şopova a pledat că există dovezi şi pentru prima mită, precum şi că pedeapsa este prea blândă. Cei trei judecători de apel acceptă însă că instanţa specializată a apreciat corect atât probele din dosar, cât şi sentinţa pentru Deliagov. Potrivit acestora, prima mită invocată de acuzare a rămas nedovedită. Aceasta înseamnă că nu este vorba de o activitate infracţională complicată, ci doar o singură faptă penală, adaugă instanţa. Inculpatul poate fi găsit vinovat doar şi numai atunci când învinuirea este dovedită fără dubii, se mai arată în hotărârea judecătorească, arată Rador. Din acesta rezultă că pentru prima mită acuzarea are doar mărturia izolată a unui singur martor.

În afară de asta, judecătorii nu au fost de acord cu afirmaţiile acuzării, conform căreia pedeapsa de şase luni cu suspendare a fost nejustificat de blândă. Potrivit instanţei de apel, această pedeapsă îşi poate atinge scopurile - e vorba de prevenire generală şi specială. Nu este necesar ca Deliagov să fie izolat de societate în închisoare, dimpotrivă - ar trebui să i se ofere posibilitatea de a presta muncă în folosul comunităţii, abţinându-se de la fapte ilegale într-un termen de supraveghere stabilit de instanţă, au motivat magistraţii. Ei cred că o sentinţă eficientă ar putea afecta negativ procesul de formare a conştiinţei juridice, precum şi să rupă legăturile acestuia cu familia şi cu societatea în general, iar aceste conexiuni sunt pentru a repara şi a obţine un comportament de durată ce nu contravine legii. "Inculpatul Deliagov este o persoană cu o bună educaţie şi calificare, ceea ce presupune că are resurse bune pentru realizarea socială şi capacitatea de a-şi aduce contribuţia la societate după condamnare", au scris judecătorii Nikolai Djurkovski, Alexander Jeliazkov şi Emilia Koleva.

Decizia lor nu este una definitivă şi poate fi atacată la Curtea Supremă de Casaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel