Începe când nu te aştepţi şi se termină înainte să îţi dai seama. Aşa ar putea fi descris cel mai bine un salt cu paraşuta, din momentul în care stai atârnat pe uşa avionului şi pânâ când atingi solul.
Sunt 4.000 de metri, dintre care 2500 îi străbaţi în picaj în gol. Doar tu, instructorul de tandem şi aerul din jur. E momentul în care nu ai nimic altceva de făcut decât să te relaxezi şi să te bucuri de privelişte. Oricât de greu ţi s-ar părea!
30 de ani de viaţă, 10 ani de DC NEWS, 10 ani de TNT Brothers. Nu există prilej mai bun pentru un salt cu paraşuta, nu? Mi-am dorit toată viaţa să fac asta, dar mereu mi-a fost teamă să părăsesc zona de confort. Mi-a fost teamă să ajung în punctul acela din care nu mai poţi da înapoi. Dar acum am reuşit să îmi depăşesc frica!
După două luni de stare de urgenţă şi încă două de stare de alertă, dorinţa de a ieşi din cotidian era mare. Dar ce poţi face, dincolo de ieşitul în parc şi statul în coloană pe DN1 sau pe A2? Aşa am ajuns la TNT Brothers, care abia şi-au reînceput activitatea. Sezonul de paraşutism trebuia deschis încă din luna martie, însă pandemia le-a amânat salturile. Momentan, salturile se fac doar la dropzone-ul de la Tuzla, urmând să se redeschidă şi cel de la Clinceni în curând.
În contextul actual, asociația TNT Brothers a dezvoltat un plan de măsuri pentru desfășurarea activității în siguranță, în colaborare cu autoritatea aeronautică, astfel încât noile reguli să fie în concordanță cu măsurile impuse de autorități. Printre măsurile luate se numără asigurarea distanțării sociale, folosirea echipamentelor de protecție, reducerea contactului cu personalul centrului de parașutism și măsuri de dezinfecție.
Deşi în filme săriturile cu paraşuta par mereu floare la ureche, în realitate lucrurile sunt ceva mai complicate. Totul începe cu… hârtii. Declaraţii pe propria răspundere, înscrierea în asociaţia TNT Brothers pentru a deveni membru. Apoi e timpul pentru instructaj. Personal, am avut şansa să sar în tandem alături de unul dintre cei mai experimentaţi paraşutişti ai TNT Brothers, Florin Ioniţă, cu câteva mii de sărituri la activ. Echiparea şi instructajul necesită concentrare şi atenţie la detalii. Pentru că, deşi experienţa şi relaxarea sunt importante, siguranţa este pe primul loc!
Iată câteva sfaturi foarte importante pe care cei de la TNT Brothers le pun la dispoziţia celor care doresc să experimenteze saltul cu paraşuta:
Vârsta minimă este 16 ani, cu acordul părinților. Persoanele cu vârsta de peste 60 ani vor avea nevoie de o adeverință de la medic, pentru a putea face saltul cu parașuta. Greutatea maximă este de 110 kg. Nu există o limita de înălțime.
De asemenea, este important să aveţi îmbrăcăminte şi încălţăminte sport, cu toate că veţi primi şi un combinezon şi ochelari de protecţie din partea Asociaţiei TNT Brothers pentru salt.
Saltul cu paraşuta începe de la sol, de când pui echipamentul pe tine. Te urci în avion, instructorul de tandem îşi leagă echipamentul de tine şi începe urcarea. Priveliştea la Tuzla este impresionantă. Să vezi marea sub picioarele tale, pe marginea avionului, de la 4.000 metri înălţime, în timp ce nu eşti agăţat decât de instructorul de tandem, este o senzaţie care nu se compară cu nimic. Simţi că zbori, că pluteşti, simţi teamă şi adrenalină, simţi exaltare şi fericire! După care pici în gol, cu viteză! ATENŢIE: E important să încerci să respiri pe nas, nu pe gură, atât cât se poate, mai ales în picaj!
Din momentul în care ieşi pe uşa avionului, saltul durează aproximativ 10 minute. Timp de 60 de secunde, eşti în picaj, iar poziţia corpului este extrem de importantă, chiar dacă instructorul tău de tandem va şti mereu ce este de făcut pentru a te echilibra. Apoi, după ce se deschide paraşuta, pluteşti câteva minute spre sol. E momentul să te relaxezi şi să te bucuri de priveliştea ameţitoare. Dacă vei sări la Tuzla, vei vedea marea, epava de la Costineşti, lacul Techirghiol, cele două Eforii, totul de sus. Ba chiar vei simţi, la un moment dat, că ai şi controlul direcţiei paraşutei.
Şi aici sunt diferenţe faţă de filme. În primul rând, la aterizare nu alergi. Picioarele se ridică la 90 de grade faţă de bazin, ca şi cum ai sta în şezut, iar de aterizare se ocupă, practic, instructorul de tandem.
Odată ajuns pe sol, adrenalina care îţi este pompată în vene te face să spui că mai vrei să sari încă o dată. Atunci, dacă se poate, vrei să te urci înapoi în avion şi să mai sari o dată. Eu asta am spus! În condiţiile în care pe marginea avionului, cu doar câteva minute înainte, mă gândeam că poate ar trebui să spun că nu mai vreau!
Cei care doresc să experimenteze saltul cu parașuta au posibilitatea de a deveni membri și de a beneficia de saltul în tandem oferit la înscrierea în asociație. Pentru că poate sări cu parașuta oricine îşi depăşeşte limitele şi îşi doreşte să se bucure de fiecare clipă la intensitate maximă!
Mai multe informaţii despre TNT Brothers puteți afla pe site-ul - www.tnt-brothers.ro, pagina de Facebook - https://www.facebook.com/tntbrothers sau la tel. 0371 100 200.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu