Separatiștii transnistreni spun că vor mai mulți militari ruși în regiune.
Zilele trecute, Oleg Beleacov, șeful Delegației transnistrene din cadrul Comisiei Unificate de Control, a declarat, comentând aprobarea de către Guvernul Republicii Moldova a Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), că Tiraspolul nu doar că se opune retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană, dar consideră necesară fortificarea contingentului rusesc de pacificare pe de Nistru. Potrivit lui, situația devine tot mai „complicată”, motiv pentru care partea transnistreană consideră necesară fortificarea componentei rusești a misiunii de pacificare.
Solicitați de reporterii Deschide.md, reprezentanții BPR au ținut să menționeze că Beleacov „confundă intenționat GOTR-ul cu contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare”, și au amintit că „potrivit Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria) nu face parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii și nu are delegată nici o atribuție similară competențelor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”.
„Articolul 4 al acestui Acord menționează despre obligația GOTR de a respecta neutralitatea. În plus, se stabilește că problemele ce țin de statutul armatei a 14-a, modul și termenul de retragere etapizată a acesteia se va discuta între Federația Rusă și Republica Moldova. În ceea ce privește Comisia Unificată de Control, precizăm că sub monitorizarea acesteia se află situația în Zona de Securitate și funcționarea Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Comentariile privind ceea ce e în afara acestui perimetru (Zona de Securitate), depășesc mandatul oricărui conducător al delegațiilor CUC. Biroul se ghidează de prioritățile și obiectivele enunțate în documentele de politici naționale și legislația în vigoare și nu este în măsură să le reinterpreteze”, se precizează într-un răspuns oferit de BPR.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi, a declarat pentru Deschide.MD că declarațiile lui Beleacov sunt orchestrate de Kremlin și urmăresc scopul de a manipula și dezinforma cetățenii Republicii Moldova.
„Bine cunoaștem faptul că Federația Rusă nu recunoaște suveranitatea statelor din spațiul ex-sovietic. Asta se referă și la Republica Moldova, în special dacă e să ne aducem aminte că Federația Rusă este singurul stat care menține ilegal, sfidând suveranitatea și integritatea teritorială, statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, trupele sale. În acest spațiu ex-sovietic, în ce privește zona de est, Ucraina, Republica Moldova, se desfășoară non-stop războaiele informaționale. Declarația unui oarecare Beleacov face parte din aceste acțiuni orchestrate, ghidate de la Kremlin, care au drept scop manipularea și dezinformarea consumatorilor de informații. În cazul dat a cetățenilor Republicii Moldova. Aceste declarații nu au nimic comun cu respectul din partea Federației Ruse față de suveranitatea Republicii Moldova”, a menționat el.
Ce ține de prezența militară ilegală a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, precizează deputatul, Rusia categoric insistă că formatul operațiunii de menținere a păcii poate fi modificat doar în urma atingerii soluției politice a conflictului transnistrean.
„Totodată, așa-zisul Grup Operativ al Trupelor Ruse este subordonat Federației Ruse, se supune comandantului suprem cărui îi spune Vladimir Putin, și, în cazul dat, nouă ne rămâne să sperăm că situația în Ucraina nu va degrada și că aceste trupe nu vor fi folosite împotriva Ucrainei, precum și a Republicii Moldova”, susține el.
Deputatul a mai adăugat că fără soluționarea conflictului transnistrean, perspectiva europeană a Republicii Moldova este un bluf.
„Dacă e să ne uităm la sondajele sociologice din ultimii 15 ani, așa-zisul conflict transnistrean se află pe penultimul loc. Cetățenilor Republicii Moldova le este indiferent de faptul că perspectiva europeană este un bluf , atât timp cât conflictul nu este soluționat și trupele Federației Ruse se află pe teritoriul nostru”, a precizat Nantoi.
Amintim că Guvernul a adoptat acum o săptămână Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO pentru anii 2022-2023. În document se specifică faptul că Republica Moldova va dezvolta în continuare cooperarea cu NATO, principalul instrument în acest sens fiind Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP).
Totodată, cooperarea Republicii Moldova cu NATO este bazată pe respectul neutralităţii constituţionale a statului. În condiţiile statutului său de neutralitate, Republica Moldova, prin implementarea IPAP, nu urmăreşte obiectivul aderării la Alianţa Nord-Atlantică, scrie Deschide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News