Septembrie, ultima lună de vară, în topul ”celor mai calde din ultimii 60 de ani”. Georgescu (ANM): Problema, durata cu temperaturi foarte ridicate

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în următoarea perioadă.

Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a vorbit despre vremea din septembrie, lună despre care spune că tinde să devină ultima lună de vară.

”Până să înceapă toamna calendaristică mai avem de traversat câteva zile cu temperaturi mai ridicate decât normalul. Valul de căldură s-a intensificat pe parcursul zilei de astăzi, a cuprins din nou aproape toată țara și se va menține pe parcursul zilei de mâine. De altfel, considerăm că mâine va fi o zi ceva mai caldă decât cea de astăzi și de aceea Codul portocaliu se va extinde și va cuprinde multe județe din partea de vest, sud și de est a teritoriului.

Este foarte adevărat că dincolo de ziua de mâine, când așteptăm maxime care pot ajunge la 38 de grade în regiunile sudice și mai ales în cele vestice, este posibil ca vremea să intre într-un proces de răcorire, răcorire care se va manifesta pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales în regiunile estice, pentru că acolo este posibil să fie mai multe precipitații, însă precipitații asociate fenomenelor de instabilitate. Este foarte posibil să continuăm șirul avertizărilor cu avertizeze care să vizeze aceste fenomene de instabilitate.

în această situație probabil că vom încheia luna august cu un nou an în topul celor mai calzi, cu luni august foarte calde, și pe de altă parte, foarte probabil, toată vara va fi una care se va înscrie în topul celor mai calde, dacă nu chiar cea mai caldă din ultimii 60 de ani”, a explicat Florinela Georgescu, directorul de prognoză de la ANM, la Digi 24.

Georgescu: Septembrie, ultima lună de vară

”Iar luna septembrie pare a aduce și ea temperaturi mai ridicate decât normalul și în acest context nu este exclus să mai avem perioade cu caniculă, mai ales în partea de sud și de vest a țării”, a mai spus oficialul ANM.

Întrebat ce reprezintă ”mai ridicat decât normalul”, Florinela Georgescu a explicat că ”ultimii ani ne-au arătat că luna septembrie tinde a deveni, de fapt, ultima lună de vară. Foarte cald în luna septembrie poate însemna zile cu maxime care să depășească 35 de grade.

Acum, problema este, așa cum s-a întâmplat în luna august, nu atât valorile în sine ale temperaturii, cât durata cu temperaturi foarte ridicate. Pentru că luna august a fost una aproape în totalitate cu temperaturi în jurul sau peste 35 de grade în multe zone ale țării. Și dacă vom continua cu luna septembrie care să aibă perioade cu maxime de 30-35 de grade, frecvent, sigur că și luna septembrie a acestui an poate să fie una mai degrabă de sfârșit de vară”, a mai spus Florinela Georgescu.

Cercetător: Nu am terminat cu recordurile de temperatură

Luna iulie 2024 a fost declarată a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată, întrerupând o perioadă de 13 luni în care fiecare lună a fost cea mai caldă din istoria recentă, potrivit Copernicus, Serviciul UE pentru schimbările climatice, notează Reuters.

Potrivit Copernicus, luna iulie 2024 a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste referința preindustrială din perioada 1850-1990, în plus, ultimele 12 luni au fost cu 1,64 grade Celsius peste media preindustrială din cauza schimbărilor climatice.

De asemenea, luna iulie a înregistrat cele mai calde două zile înregistrate vreodată, primul record rezistând numai 24 de ore.

Copernicus atribuie temperaturile ridicate în mare parte emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili și a remarcat că oceanele care nu sunt afectate în mod normal de El Nino au înregistrat o creștere neobișnuită a temperaturilor.

”Acest El Nino s-a încheiat, dar cu această magnitudine a creșterii temperaturii globale, imaginea de ansamblu este destul de similară cu cea de acum un an.

Nu am terminat cu recordurile de temperatură care provoacă valuri de căldură ... Știm că această tendință de încălzire pe termen lung poate fi legată, cu un nivel foarte ridicat de încredere, de impactul omului asupra climei”, a declarat Julien Nicolas, cercetător în domeniul climei la Copernicus, pentru Reuters. Vezi tot articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel