Serbia dă semne de întoarcere împotriva Rusiei. Belgradul îi reproșează lui Putin că „duce un război de cucerire, nu unul de eliberare”

Vladimir Putin aduce lumea în pericol prin atacul său asupra Ucrainei, a declarat vicepremierul sârb Zorana Mihajlovic, notează Bloomberg.

 

 

„Rusia duce un război de cucerire, nu unul de eliberare, iar președintele rus aduce întreaga lume, fiecare cetățean, fiecare copil, în pragul unei tragedii”, a declarat Mihajlovic într-un interviu acordat miercuri postului de televiziune Prva TV din Belgrad. „Ca stat, trebuie să decidem și să ne definim clar poziția”.

„Trebuie să avem o poziție clară și să ne găsim locul în următorii 100 de ani”, a declarat Mihajlovic, care este, de asemenea, vicepreședinte al partidului politic de guvernământ al președintelui. „Lumea se schimbă, situația geopolitică este diferită și trebuie să privim spre viitor și să ne găsim locul.”

Lavrov susține că „majoritatea zdrobitoare“ a țărilor dau dreptate Rusiei, dar nu îndrăznesc să o spună

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe de la Kremlin, spune că „majoritatea zdrobitoare“ a țărilor dau dreptate Rusiei.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut marţi că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele pseudo-referendumurilor din patru teritorii ucrainene parţial ocupate şi ulterior le-a anexat, dar nu îndrăznesc să o spună, transmite EFE, care comentează că, prin aceste declaraţii, şeful diplomaţiei ruse ignoră condamnarea cvasitotală exprimată de comunitatea internaţională.

"O majoritate zdrobitoare de ţări - şi vă garantez acest lucru - înţelege perfect că avem dreptate", a declarat Lavrov în plenul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), unde a prezentat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, în ciuda faptului că practic întreaga comunitate internaţională, inclusiv parteneri tradiţionali ai Rusiei, precum China, India, Kazahstan, Azerbaidjan, Turcia şi Serbia, nu vor recunoaşte anexarea.

"Nu toată lumea are curaj şi nici forţă să vorbească obiectiv şi direct despre aceasta", a afirmat Lavrov, care s-a declarat "convins că adevărul va învinge". Desigur, ar fi mai adecvat ca toate ţările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă, a adăugat el.

Lavrov a susţinut din nou teza conform căreia "un mare număr de instrumente juridice, inclusiv referiri la Carta ONU, consacră principiile egalităţii şi autodeterminării popoarelor" şi a susţinut că adminstraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar şi cea a predecesorului acestui, Petro Poroşenko, "nu au respectat aceste criterii".

"Acum se aplică un scenariu dictat chiar de viaţa însăşi, care se bazează pe voinţa liberă a persoanelor", a afirmat el, scrie Agerpres.

Tensiuni în Balcani. Premierul sârb Ana Brnabic acuză Croația că a demonstrat că este inamic al Serbiei

Premierul sârb Ana Brnabic acuză Croația că a demonstrat că este inamic al Serbiei.

Decizia Croaţiei de a opri exporturile de petrol brut către Serbia prin conducta JANAF nu are nicio legătură cu sancţiunile contra Rusiei, ci este un act de represalii politice contra Belgradului şi o măsură ostilă luată de Croaţia, a declarat joi premierul sârb Ana Brnabic, potrivit Tanjug.

Într-o intervenţie la postul Happy TV, Brnabic a spus că Serbia vrea doar ca cei care au ucis copii şi bătrâni sârbi pe teritoriul Bosniei în 1995 să răspundă pentru crimele lor după 27 de ani.

Fiind întrebată dacă decizia Croaţiei este o formă de sancţionare a Serbiei, Ana Brnabic a răspuns afirmativ.

Obţinem 50% din petrolul nostru via JANAF şi acum vom plăti cu cel puţin 20% mai mult. Nu avem alte oleoducte, nicio conductă alternativă - JANAF a fost construită de Iugoslavia, Serbia şi cetăţeni sârbi, iar acum este folosită împotriva noastră, a subliniat şefa executivului sârb.

În virtutea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, Serbia nu va mai putea importa petrol rusesc de la 1 noiembrie.

Potrivit şefei guvernului de la Belgrad, Croaţia foloseşte energia în scopuri politice şi decizia acesteia a schimbat totul în privinţa relaţiilor Serbiei cu UE şi, în particular, cu Croaţia.

Ei (croaţii) au arătat în mod deschis că sunt o ţară inamică pentru Serbia, a insistat Brnabic, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel