Serbia, pe un butoi cu pulbere. Chirieac: Nu se poate să ai o insulă rusească în mijlocul UE / Șansele ca scenariul din Ucraina să se repete / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Oamenii continuă să protesteze în Belgrad și cer anularea alegerilor parlamentare și locale. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele evoluții de la Belgrad în contextul unei situații regionale tot mai complicate.

Sârbii continuă să protesteze și astăzi, 25 decembrie 2023, cerând anularea alegerilor parlamentare și locale care au avut loc săptămâna trecută. Ei cer ca acestea să fie declarate incorecte de către observatorii internaționali.

În ultimele ore, la Belgrad au avut loc mai multe confruntări între cetățenii nemulțumiți și autoritățile regimului Vucic, iar opoziția este în stradă alături de manifestanți. Ca urmare a tensiunilor, opt poliţişti au fost răniţi şi 38 de persoane arestate.

Chirieac: Nu se poate să ai o insulă rusească în mijlocul Uniunii Europene

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, la emisiunea moderată de Mădălina Mihalache, și a comentat situația tot mai tensionată de la granița de sud-vest a României.

„Sunt șanse ca situația din 2014 din Ucraina, cu maidanul, să se repete. Ceea ce este însă regretabil e faptul că Occidentul nu a încercat să facă mai mult pentru a readuce Serbia în sfera sa de influență. După războaiele din fost Iugoslavie, Occidentul, care a oferit Sloveniei și Croației aderare deplină la UE, nu a făcut același lucru și pentru Serbia. De acolo intervine această problemă“, a spus tranșant Bogdan Chirieac.

„Occidentul putea să acorde sprijin economic, putea să le acorde statutul de candidat la UE, să facă toate mișcările economice politice și diplomatice în așa fel încât Rusia să nu-și facă un cap de pod acolo. Belgrad era complet împotriva Moscovei, dar după războaiele din fosta Iugoslavie, Moscova și-a făcut un cap de pod“, a mai punctat Bogdan Chirieac.

„Nu se poate să ai o insulă rusească în mijlocul Uniunii Europene. Europa nu poate deveni întreagă dacă în centrul său nu sunt state care să împărtășească pe deplin toate valorile europene. Multe state rupte din Iugoslavia sunt pe un drum către UE. Rămâne însă Kosovo, unde au fost conflicte deschise până acum 2-3 luni.“, a explicat analistul politic.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, a acuzat astăzi Occidentul că încearcă să destabilizeze Serbia

„Este evident că Occidentul colectiv încearcă să destabilizeze situaţia în ţară“, a declarat Maria Zaharova

Bogdan Chirieac e însă de părere că protestele din Serbia, o dată pornite, cu greu se vor opri, iar cel mai important lucru este ca Serbia să fie susținută de Occident în parcursul său european.

„Există o mare reticență acum față de Occident în Serbia. Îmi e teamă, totuși, că dacă aceste proteste au început, se vor opri foarte greu. Asta nu e în favoarea nimănui, mai ales a României. Dacă se făcea pentru Serbia ce s-a făcut pentru Republica Moldova, nu ajungeai să-ți facă rușii agenda la Belgrad, dar poate că se schimbă ceva. Vucic, cel puțin în opinia mea, e un om cu care se poate discuta. Sigur că e susținut de ruși, dar asta se întâmplă pentru faptul că nu-l susțin occidentalii“, a concluzionat analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel