Țara europeană care reintroduce armata obligatorie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

O țară din Europa reintroduce serviciul militar obligatoriu.

Președintele Aleksandar Vucic a lăudat decizia ca fiind un pas important pentru îmbunătățirea pregătirii de apărare a țării. Guvernul a afirmat într-o declarație că va forma un grup de lucru pentru a lansa procesul, potrivit Reuters.

Conform planului, bărbații sârbi vor avea un serviciu militar obligatoriu constând în 60 de zile de pregătire și 15 zile de exerciții, a declarat guvernul. Serviciul va fi voluntar pentru fete. Unii experți militari au criticat planul, afirmând că va fi costisitor și că o perioadă atât de scurtă de serviciu va contribui puțin la capacitățile de apărare ale țării.

"Vrem să îi respingem pe cei care ne amenință"

Forțele armate ale Serbiei, care a apărut ca stat independent după prăbușirea sângeroasă a fostei Iugoslavii în anii 1990, au fost complet profesionalizate în 2011, dar rămân prost plătite și echipate. Țara balcanică, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a păstrat serviciul voluntar și unitățile de rezervă.

"Nu este intenția noastră să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne amenință”, a declarat Vucic după semnarea unui acord pentru reintroducerea recrutării săptămâna trecută.

Demersul Serbiei coincide cu o decizie similară a Croației, țară vecină membră NATO, al cărei ministru al apărării a anunțat la începutul acestei luni că recrutarea obligatorie, care a fost suspendată în 2008, va fi reintrodusă de la 1 ianuarie 2025.

Serbia, care își menține neutralitatea militară, a aderat la programul Parteneriatului pentru Pace al NATO în 2006, iar în 2015 a semnat Planul individual de acțiune pentru parteneriat - cel mai înalt nivel de cooperare pentru țările care nu aspiră să adere la alianță.

Acord istoric

Luna trecută, Serbia a semnat un acord istoric cu compania franceză Dassault Aviation AM.PA pentru achiziționarea a 12 noi avioane de luptă Rafale, o decizie care semnalează o îndepărtare de Rusia, aliatul său tradițional și furnizor de arme. Croația a achiziționat, de asemenea, 12 avioane de luptă Rafale, dintre care șase au aterizat deja în țara membră a UE.

Cele două țări vecine, care întrețin relații destul de reci de la prăbușirea, în anii 1990, a fostei federații iugoslave din care făceau parte, se află în plin proces de achiziționare de elicoptere și arme moderne, ceea ce unii experți consideră o cursă a înarmării.

Țările din Europa în care serviciul militar este obligatoriu

Țările din UE în care serviciul militar este obligatoriu sunt: Grecia, Austria, Danemarca, Suedia, Finlanda și cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, scrie Agerpres. Ca urmare a faptului că o însemnată parte din aceste state au graniță comună cu Federația Rusă, este lesne de înțeles de ce serviciul militar a fost păstrat în vigoare și cetățenii sunt instruiți pentru a-și apăra țara.

Serviciul militar este obligatoriu, de asemenea, în Norvegia, Republica Moldova și în Ucraina, țara atacată de Rusia în februarie 2022. De asemenea, serviciul militar obligatoriu este prestat de toți bărbații cetățeni elvețieni, iar femeile pot și ele presta serviciu militar voluntar. 

Rusia și Belarus, țări partenere, au de asemenea serviciul militar obligatoriu. La fel și Cipru, Armenia și Azerbaidjan. Precizăm și că Franța a lansat în 2019 o formă de recrutare mai blândă a tinerilor prin care să urmeze un serviciu civic voluntar.

În ceea ce privește reintroducerea serviciului militar obligatoriu, oficiali cu rang înalt din mai multe națiuni europene au vorbit în ultimul an despre necesitatea ca aceste state să adopte din nou instruirea populației pentru un eventual război. Boris Pistorius, ministrul Apărării din Germania, a spus de curând că Berlinul trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu.

De asemenea, ministrul Apărării din Polonia, a vorbit despre posibilitatea unui război cu Federația Rusă. Țara va reintroduce serviciul militar obligatoriu începând de anul acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel