Serbia va construi Muzeul Novak Djokovici, cel mai titrat jucător de tenis din lume

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Novak Djokovic va avea propriul muzeu, în Serbia. Anunțul a fost făcut de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Sârbul Novak Djokovic, cel mai bun jucător de tenis din lume, cu un palmares impresionant, 24 de titluri de Grand Slam și titlul olimpic de la Paris 2024, va avea propriul muzeu, scrie AFP.

Potrivit sursei menționate, președintele sârb Aleksandar Vucic, a anunțat construcția unui muzeu, la Belgrad, în onoarea sportivului, care este un simbol atât în Serbia, cât și în lume.

”Tocmai am avut primele discuții privind construcția Muzeului Novak Djokovic, care va fi o nouă atracție pentru oraș. Mallorca are un muzeu Rafael Nadal. Vom avea grijă să arătăm ce a făcut Djokovic pentru țara noastră, atrăgând în același timp turiști. Novak este mai mare decât Nadal”, a spus Aleksandar Vucic, care speră că muzeul se va deschide în 2027.

Novak Djokovic, jucătorul cu cele mai multe săptămâni în fotoliul de lider mondial al tenisului, în prezent numărul 2, este de multă vreme un idol în Serbia, unde tenismanul cu reședința la Monaco revine regulat.

Djokovic rareori ratează o ocazie de a-și declara dragostea pentru țara sa, stârnind uneori controverse, cum ar fi la Roland Garros în 2023, când a spus că Kosovo, o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, a fost ”inima Serbiei”.

”Nu aș fi putut niciodată să renunț la visul meu, acela de a câștiga această medalie de aur, așa cum poporul sârb a crezut întotdeauna în mine”, a scris tenismanul pe Instagram, marți, după prima sa încoronare olimpică, la vârsta de 37 de ani.

”Chiar dacă eu sunt cel care dețin această medalie, vreau ca fiecare sârb să știe că ea ne aparține tuturor. Reprezentarea națiunii noastre este cea mai mare onoare din lume”, a subliniat Djokovic.

Citește și: Sara Errani, cea mai în vârstă campioană olimpică la tenis. L-a depășit pe cel mai bun jucător din istorie

Palmaresul de neegalat al lui Novak Djokovic

Cel mai în vârstă campion olimpic, la masculin, Novak Djokovic, locul 2 mondial, are un palmares impresionant, care îl pune într-o postură greu de atins în următorii ani, având în vedere că ”urmăritorii” săi fie sunt ieșiți din activitatea sportivă (Roger Federer, 20 de titluri majore), fie nu mai sunt în forma de altă dată (Rafael Nadal, cu 22 de titluri de Grand Slam).

Astfel, sârbul în vârstă de 37 de ani, împliniți în 25 mai, are 428 de săptămâni pe locul 1 (cele mai multe din istorie), încheind sezonul pe prima poziție de opt ori, timp în care a cucerit:

- medalie olimpică de aur

- 10 titluri la Australian Open

- 3 titluri la Roland-Garros

- 7 titluri la Wimbledon

- 4 titluri la US Open

- 7 titluri la Turneul Campionilor.

- are două Career Golden Masters (40 de titluri, cele mai multe)

- a câștigat Cupa Davis cu reprezentativa Serbiei.

Aur la 16 ani distanță de la prima sa olimpiadă

Pentru Novak Djokovic (37 de ani), prima participare la o ediție a Jocurilor Olimpice a fost în 2008, la Beijing, competiție în care a obținut medalia de bronz, după ce a fost învins de rivalul sau, Rafael Nadal, scor 6-4, 1-6, 6-4, iar în finala mică a trecut de americanul James Blake, scor 6-3, 7-6 (4).

De altfel, rivalitatea dintre Novak Djokovic și Rafael Nadal a continuat și la Paris, unde cei doi s-au întâlnit pentru a 60-a oară, sârbul conducând cu 31 la 29 meciurile directe. 

Pe lângă succesul său pe teren, Djokovic este și un filantrop activ. Acesta a fondat Novak Djokovic Foundation, o organizație caritabilă care se concentrează pe îmbunătățirea educației pentru copiii defavorizați din Serbia și din alte părți ale lumii.

Angajamentul său față de cauzele sociale și dorința de a oferi înapoi comunității l-au transformat într-un model de urmat și dincolo de lumea sportului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel