Serbia va majora luna viitoare tarifele la energie pentru consumatorii casnici cu 3,9%, pentru prima dată în ultimii peste doi ani, a anunţat vineri Ministerul Energiei de la Belgrad, transmite Reuters, citează Agerpres.
În urma analizării acordului cu Serbia, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a apreciat luna trecută că "o evaluare cuprinzătoare a tarifelor la electricitate este îndreptăţită pentru a asigura deplina recuperare a costurilor".
Este cea mai redusă majorare posibilă, a dat asigurări ministrul Energiei din Serbia, Aleksandar Antic, adăugând că în ultimii doi ani nu au existat ajustări în funcţie de inflaţie. De asemenea, a declarat oficialul sârb, tarifele pentru consumatorii industriali nu vor fi modificate.
În 2016, Serbia a majorat cu 3,8% tarifele la energie pentru consumatorii casnici, la jumătate faţă de nivelul cerut de FMI în schimbul împrumutului de 1,20 miliarde de euro (1,34 miliarde de dolari).
Guvernele de la Belgrad au decis să menţină un preţ scăzut al electricităţii pentru a evita turbulenţele şi au acordat subvenţii masive companiei de stat EPS. Dar preţurile scăzute şi pierderile masive pe segmentul transportului energiei au afectat investiţiile EPS.
Compania produce întregul consum anual de energie a Serbiei, de aproximativ 38 gigawaţi oră, iar mai mult de două treimi provine din termocentrale şi restul de la hidrocentrale.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere, cu o treaptă, ratingul pentru datoria pe termen lung a Serbiei, de la "BB" la "BB plus", perspectiva asociată fiind stabilă.
Calificativul "BB plus" este cu o treaptă sub nivelul "recomandat pentru investiţii".
"Îmbunătăţirea ratingului Serbiei vine în urma consolidării situaţiei macroeconomice, sprijinită de programul cu FMI. Inflaţia rămâne scăzută şi relativ stabilă, la 1,3% în august şi un nivel mediu de 2,1% în 2019, aşteptările inflaţioniste fiind bine ancorate. Aceste evoluţii au permis Băncii Centrale a Serbiei să reducă din iunie rata dobânzii cu 50 de puncte de bază, la 2,5%" se arată în comunicatul Fitch.
Şi agenţia de evaluare financiară Moody's Investor Services a îmbunătăţit recent perspectiva de rating a Serbiei de la stabilă la pozitivă, dar a menţinut calificativul la "Ba3", două trepte sub nivelul "recomandat pentru investiţii".
Serbia are ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeană până în 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News