Peste 6,7 milioane de alegători sunt așteptați, duminică, la secţiile de votare deschise pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, provinciale şi locale din Serbia, acest scrutin fiind considerat decisiv pentru viitorul european al statului, potrivit AFP.
După destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990, dezbaterile sunt dominate de probleme economice și nu de criza din Kosovo, Serbia confruntându-se cu un şomaj-record, de 24 la sută, şi cu o economie aflată în stagnare.
Atât tabăra preşedintelui demisionar Boris Tadici şi a Partidului Democrat (DS), cât şi cea a conservatorului populist Tomislav Nikolici şi a Partidului Sârb al Progresului (SNS, de opoziţie) promit locuri de muncă şi sosirea investitorilor străini, dar şi combaterea corupţiei şi a economiei subterane.
În timp ce Boris Tadici, 54 de ani, consideră scrutinul ca fiind "crucial", îndemnând alegătorii, cărora le promite că aderarea Serbiei la UE va avea loc ăn următorii cinci ani, să decidă dacă doresc "continuarea schimbărilor şi dezvoltarea ţării", Tomislav Nikolici, 60 de ani, promite creşterea impozitelor pentru cei bogaţi, redistribuirea veniturilor pentru ajutarea celor defavorizaţi şi atragerea de investiţii străine.
Pe de altă parte, soţia lui Vojislav Seselj, candidată a opoziţiei naţionaliste în scrutinul prezidenţial, promite alegătorilor că va suspenda procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, în eventulitaea unui succes la alegeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu