Aproximativ 2 milioane de armeni locuiesc pe teritoriul Ucrainei și Federației Ruse, a afirmat Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România, în timp ce în țara noastră se află în jur de 3-4 mii de armeni.
”Să știți că minoritatea armeană din România este una dintre cele mai vechi, dacă nu cea mai veche de pe întreg continentul european, avem o serie de date și de surse care au demonstrat cp cel puțin din secolul al XV-lea ne-am stabilit aici în mici comunități, care au devenit foarte puternice, foarte active pe zona de comerț, și de asemenea în perioada următoare au existat comunități foarte numeroase de armeni, formate nu doar din armenii care locuiau, erau stabiliți în România în secolele anterioare, ci și din populația numeroasă care a fugit din Imperiul Otoman după perioada genocidului, precum și din mulți oameni politici, personal din cadrul armatei, și lideri politici din prima Republică a Armeniei, după colapsul din anii 1920. După unele estimări, după cel de-al Doilea Război Mondial, comunitatea armeană de aici cuprindea în jur de 60-70 de mii de persoane. Unii dintre ei s-au întors în Armenia, iar la momentul de față, după estimările noastre, există în jur de 3-4 mii de armeni răspândiți în diferite orașe mari, județe din România, însă oficial, prezența reală a comunității armene nu este corelată cu aceste cifre, mai degrabă modeste, pentru că armenii au jucat un rol important în dezvoltarea politică și economică a României”, a declarat Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România, în cadrul interviului acordat DCNews.
Bogdan Chireac a menționat în timpul acestui interviu de numele marcante ale unor armeni ce se află nu doar pe scena politică din România, ci sunt o prezență importantă și în lumea medicală.
”Îl cunoaștem cu toții pe dl. Varujan Pambuccian care este un lider politic foarte cunoscut, dedicat comunității armene, dar și poporului român. Foarte cunoscut. Și, cunosc, de asemenea, o persoană pe care aș vrea să o menționez, un foarte bun prieten, dr. Ghemigian, o figură pregnantă, apreciată în lumea medicală din România și, desigur, Varujan Vosganian cu care îmi place să discut probleme legate de pandemia Covid, și desigur mulți alți armeni care reprezintă figuri importante, chiar și în această perioadă, sunt personalități marcante în diferite domenii de activitate din țara noastră”, a spus Bogdan Chireac, care l-a întrebat pe distinsul său invitat dacă minoritatea armenilor se simte în siguranță în România.
”Armenii reprezintă una dintre așa-zisele minorități constituționale al statului român din punct de vedere legal, în sens etnic și religios. Avem membri ai Parlamentului care reprezintă comunitatea noastră în România, dl Varujan Pambuccian nu este doar un membru al Parlamentului are reprezintă minoritatea armeană, dar domnia sa este și președintele Grupului Minorităților Naționale din Parlamentul României. (...) Aș vrea să menționez că suntem foarte încrezători, în România, comunitatea noastră, minoritatea noastră se bucură de drepturi incomparabile cu alte state ale lumii. Spre exemplu, în conformitate cu Constituția, fiind o minoritate etnică și religioasă, aceștia au reprezentanți în Guvernul României, în Parlamentul României, în sfera culturală și educațională a țării dvs, iar acest lucru este foarte important și îi ajută mult în păstrarea identității etnice și religioase, fiind parte integrantă a societății românești și, totodată, păstrând legături strânse cu moștenirea lor istorică. De asemenea, dacă îmi permiteți să continui, vedem cum comunitatea armeană are un rol important în menținerea și păstrarea relațiilor în perioadele dificile, de exemplu în ceea ce privește alte comunități.
Sunt foarte fericit că, în România, comunitatea noastră este foarte implicată în diferite forme de sprijin și ajutorare a refugiaților din Ucraina, Armenia, cetățenilor din Armenia, dar prietenilor pe care îi numesc vecini din alte părți ale granițelor. Acest lucru demonstrează că formațiunea Uniunea Armenilor din România, prezidată, după cum ați menționat de bine-cunoscutul om politic Varujan Vosganian, această structură organizatorică sprijină nu doar armenii din România, dar, adesea, și pe cei aflați în alte state europene, în diferite situații în care aceștia au nevoie de sprijin”, a mai spus ambasadorul Armeniei.
”Este adevărat, că, din nefericire, acest conflict afectează compatrioții noștri care trăiesc acolo. În primul rând există armeni în Ucraina, zeci, sute de mii de cetățeni de origine armeană, care s-au stabilit și locuiesc în Ucraina. Există de asemenea, aproximativ 1,5 milioane de armeni care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse... da, cifrele nu sunt foarte exacte, cu toate acestea există o comunitate foarte numeroasă de armeni care trăiește pe teritoriul Federației Ruse și, aproximativ, între 4 și 5 sute de mii de armeni care trăiesc în Ucraina”, a precizat Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei, în cadrul Interviului DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News