Serghei Lavrov spune că extinderea NATO subminează posibilitatea demarării unor discuţii cu privire la securitatea europeană.
Extinderea nesăbuită a NATO, inclusiv admiterea ţărilor anterior neutre în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, subminează posibilitatea demarării unor discuţii ulterioare cu privire la securitatea europeană, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă, după convorbirile purtate cu ministrul de externe din Belarus, Serghei Aleinik, transmite Rador, citând Interfax.
"Extinderea nesăbuită a NATO nu numai spre est, ci şi spre nord şi în alte zone geografice subminează perspectiva unei discuţii fireşti viitoare despre securitatea europeană, a susţinut Serghei Lavrov.
VEZI ȘI: Rusia refuză să publice date despre arsenalul ei nuclear, aşa cum a cerut SUA
Potrivit ministrului rus, "odată cu aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, care se pare că în curând îşi vor dobândi calitatea de membru NATO, şi cu renunţarea practic a Elveţiei la statutul său neutru, se reduce acea zonă a Europei care promovează neutralitatea politică şi militară".
Anterior, aceste ţări "au creat un spaţiu pentru găsirea unui echilibru de interese, compromisuri între partea din Europa a NATO şi, să zicem, cu Uniunea Rusia-Belarus şi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă", a amintit ministrul rus de Externe.
"Odată cu preluarea de către NATO a aproape tuturor statelor neutre, iar noi, din păcate, asistăm la acest proces, posibilitatea unei politici atât de constructive pe continent cu rolul proactiv al statelor "neutre", această posibilitate, de fapt, dispare. Acest fapt este trist", a mai spus Serghei Lavrov.
În prezent, nu există contacte ruso-americane la nivelul șefilor departamentelor de afaceri externe, comunicarea se realizează doar prin administrațiile prezidențiale despre americanii reținuți în Rusia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la postul de televiziune Tsargrad.
"Noi nu comunicăm la nivel ministerial. Uneori ei sună de la Washington (de la Casa Albă) pe asistentul președintelui Federației Ruse, Yuri Ushakov, și trimit același semnal: "eliberați Paul Whelan", iar acum, de asemenea, despre "jurnalistul" Evan Gershkovich (cum îl numesc ei),” a spus ministrul.
Potrivit acestuia, contactele ruso-americane discută și al doilea subiect - condițiile în care diplomații ruși lucrează în Statele Unite și diplomații americani în Federația Rusă.
"Aproximativ aceleași întrebări apar uneori în contactele dintre noi și țările europene", a spus Lavrov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News