Serghei Lavrov acuză ONU că ignoră incursiunea făcută de Ucraina în Kursk

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că ONU ignoră abuzurile săvârșite de forțele ucrainene în timpul incursiunii lor în regiunea Kursk a Rusiei, desfășurată luna trecută.

Într-un interviu acordat în marginea Adunării Generale a ONU de la New York agenţiei de ştiri ruse TASS, care a fost publicat miercuri dimineaţa, Lavrov a declarat că "grupuri teroriste" ucrainene au folosit arme occidentale pentru a comite acte fără discernământ la Kursk.

"Acolo bombardează casele în fiecare zi, bombardează instituţiile sociale, cetăţenii paşnici care se deplasează cu maşinile lor în locuri mai sigure", a declarat Lavrov pentru TASS. "Nu am auzit nicio voce din partea reprezentanţilor ONU responsabili pentru drepturile omului, inclusiv, desigur, a secretarului general", a adăugat el, referindu-se la secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Ucraina şi organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat Rusia de bombardamente fără discernământ asupra civililor şi alte atrocităţi de când Moscova şi-a lansat invazia pe scară largă asupra ţării vecine în februarie 2022.

Kievul afirmă că se apără împotriva unui război de cucerire în stil imperial, menit să-i şteargă identitatea naţională. Rusia îşi descrie acţiunea ca pe o operaţiune specială pentru a-şi proteja propria securitate împotriva unui Occident ostil.

Forţele ucrainene au trecut graniţa în regiunea rusă Kursk la începutul lunii august, oficialii spunând că au capturat părţi mari de teritoriu şi aproximativ 100 de aşezări.

"Ţările est-europene aflate acum sub aripa NATO sau sub acoperişul Uniunii Europene trebuie să înţeleagă ce simt stăpânii lor despre ele. Nu au încredere în ei"

Armata rusă a declarat în ultimele săptămâni că a recucerit unele dintre aceste oraşe şi sate. Rusia, care a declarat anterior că este dispusă să poarte discuţii cu Ucraina dacă Kievul îşi retrage forţele din patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova, spune acum că nu pot exista discuţii cât timp trupele ucrainene rămân la Kursk.

În comentariile sale pentru TASS, Lavrov a avertizat, de asemenea, ţările est-europene, aliaţi sovietici în timpul Războiului Rece şi acum parte a NATO şi a Uniunii Europene, că liderii ţărilor occidentale le dispreţuiesc.

"Ţările est-europene aflate acum sub aripa NATO sau sub acoperişul Uniunii Europene trebuie să înţeleagă ce simt stăpânii lor despre ele. Nu au încredere în ei. Nici măcar nu vor să-i lase să se apropie de orice ar putea părea joburi semnificative, a spus el.

Lavrov a mai declarat pentru TASS că din ce în ce mai multe ţări resping noţiunea dolarului american ca monedă de referinţă lăudată cândva drept un "activ mondial" de către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

"Unde sunt toate astea acum? Acum oamenii fie fug de dolar, fie, în cazul celor cufundaţi prea adânc în sistem, încearcă să-şi reducă treptat dependenţa", a susţinut Lavrov, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel