Serghei Şoigu, ministrul apărării din Rusia, susţine că armata rusă a distrus mai multe sisteme de rachete HIMARS în Ucraina. Cu toate astea, partea ucraineană neagă totul.
Ministrul rus al apărării, generalul de armată Serghei Şoigu, a declarat că, în timpul operaţiunii militare speciale ruse din Ucraina, armata rusă a distrus şase sisteme MLRS americane HIMARS, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
Livrările necontrolate de arme occidentale către Ucraina ameninţă serios securitatea regiunii. În total, în urma atacurilor trupelor ruse asupra Forţelor Armate ale Ucrainei, 33 de obuziere americane M777 şi cinci lansatoare ale sistemului de rachete antinavă Harpoon au fost distruse. De asemenea, şase lansatoare şi peste 200 de rachete ale sistemelor de lansare multiplă HIMARS, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
El a mai spus că, în ultimele două săptămâni, Forţele Armate ale Ucrainei au pierdut 396 de sisteme de rachete antitanc Javelin şi NLAW, în plus, armata ucraineană a pierdut 125 de sisteme portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger, scrie Rador.
Comandantul Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina, general-maior Andri Kovalciuk, a dat asigurări că, deocamdată, armata ucraineană nu a pierdut în luptele cu ruşii niciunul dintre sistemele HIMARS furnizate de Statele Unite ale Americii.
"Nu am avut încă nicio pierdere în privinţa niciunuia dintre sistemele HIMARS. Acest lucru arată cât de bine şi de repede am învăţat cum să le folosim" - a subliniat Kovalciuk, într-un interviu pentru Tablet Magazine.
Potrivit oficialului militar ucrainean, fiecare rachetă HIMARS loveşte ţinta stabilită. "Fiecare rachetă distruge câte un pod sau un depozit de muniţie" - a remarcat comandantul, adăugând că trupele ucrainene folosesc rachete pentru HIMARS într-un mod mult mai eficient decât ruşii, care lansează rachete de milioane de dolari pentru "câştiguri minore".
Kievul a anunţat luni recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania, precum şi a încă unui lot de patru sisteme de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate (HIMARS) de fabricaţie americană, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de EFE, Reuters şi Ukrainska Pravda.
'Sunt recunoscător @POTUS şi @SecDef Lloyd Austin III şi poporului (SUA) pentru consolidarea #UAarmy', a scris Reznikov într-o postare pe Twitter, în condiţiile în care acestor sisteme le este atribuit un rol-crucial în desfăşurarea contraofensivei armatei ucrainene în sudul ţării.
„Ne-am dovedit a fi operatori inteligenți ai acestei arme. Sunetul tirului de HIMARS a devenit un hit de top al acestei veri pe front!”, a afirmat Rezniko
HIMERS au o rază de acţiune mult mai mare şi sunt mai precise decât sistemele de artilerie ucrainene, care datează din perioada sovietică, permiţând forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau inaccesibile.
'Al treilea frate din familia cu rază lungă de acţiune, MLRS MARS II, a sosit în Ucraina din Germania', a indicat Reznikov într-un mesaj separat pe Twitter, mulţumindu-i pentru aceasta omologului său german, Christine Lambrecht.
Berlinul comunicase săptămâna trecută că va furniza Kievului trei astfel de lansatoare de rachete, care, în funcţie de muniţia folosită, pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri.
În ultimele săptămâni, Berlinul a fost criticat în mod repetat pentru tergiversarea livrărilor de arme promise Ucrainei, în special din cauza aşa-numitei scheme de circuit circular, care prevede livrări indirecte de armament Kievului, notează Ukrainska Pravda.
Guvernul german a publicat anterior o listă cu armele care ar urma să fie livrate Ucrainei, între care 30 de sisteme de artilerie autopropulsate de tip Gepard, sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM şi transportoare blindate M113, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News