Sergio Mattarella, primul președinte italian care oficiază o vizită în Republica Moldova

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova. Mattarella este primul președinte al peninsulei care oficiază o vizită la vecinii de peste Prut.

Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, l-a primit astăzi la Chișinău pe Sergio Mattarella, Președintele Italiei. Vecinii noștri sunt ferm angajați în aderarea la Uniunea Europeană, Maia Sandu mulțumindu-i omologului italian pentru sprijinul pe care aceștia îl oferă, scrie SkyTG24.

"Campania de dezinformare rusă este insistentă în toată Europa și trebuie abordată la nivelul UE și NATO. Premisa comună, a spus șeful statului, este democrația, care trebuie protejată și promovată.Suntem alături de Republica Moldova în procesul de aderare la UE.

Convingerea puternică a Italiei în acest sens nu este o consecință a războiului din Ucraina, ci anterioară acestuia, pentru că, din punct de vedere istoric, cultural și viziune, Moldova este Europa. Este o veste bună deschiderea iminentă a negocierilor cu UE. Italia a fost impresionată de generozitatea poporului moldovean în primirea refugiaților din Ucraina. Apărarea autonomiei și integrității Ucrainei nu protejează doar Moldova, ci toată Europa." a declarat președintele italian.

Italia, sprijin ferm pentru integritatea și independența Ucrainei

"La câțiva kilometri de aici, așa cum bine știm, se desfășoară brutalul război de agresiune declanșat împotriva Ucrainei de către Federația Rusă. Recentul summit G7, desfășurat în urmă cu câteva zile sub președinția italiană, a confirmat că dorința de a sprijini Ucraina nu va ceda și nu va slăbi, continuând atât timp cât va fi necesar.Zilele trecute a avut loc în Elveția un summit pentru pace, cu participarea numeroasă a multor țări. A fost un prim moment, necesar preliminar, dar totuși important de confruntare la nivel internațional.

Împreună cu celelalte țări care se simt aproape de Ucraina în rezistența pentru independență, integritate teritorială și suveranitate, intenționăm să acționăm pentru o pace justă, care respectă principiile Cartei Națiunilor Unite și care nu este rezultatul armelor și al prepotenței exercitate prin arme. Împreună cu președinta Maia Sandu am reafirmat sprijinul nostru ferm pentru integritatea și independența Ucrainei.", a spus Sergio Mattarella.

Președintele Italiei a afirmat apoi că relațiile dintre Moldova și Italia sunt intense și excelente, demonstrând legăturile solide care unesc cele două republici. Schimburile comerciale dintre ele au depășit 660 de milioane de euro, iar prezența companiilor italiene în diverse sectoare ale economiei moldovenești este motiv de satisfacție pentru Mattarella, deoarece oferă o contribuție la dezvoltarea țării.

"Prietenia noastră este alimentată și de prezența unei comunități moldovene numeroase, harnice și bine integrate în Italia, care oferă zilnic o contribuție extraordinară la dezvoltarea socio-economică a țării mele. Comunitatea moldovenească din Italia reprezintă o punte între țările noastre, o punte care se sprijină pe fundațiile solide oferite de legăturile culturale care ne unesc, așa cum a demonstrat concertul la care am asistat și pentru care doresc încă o dată să-i mulțumesc președintei Maia Sandu.", a mai declarat Mattarella.

Președintele Republicii, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor după întâlnirea cu Președinta Maia Sandu, a afirmat și că dacă UE nu este capabilă să ofere răspunsuri imediate și rapide pentru a aborda problemele, acestea vor fi rezolvate de alți actori internaționali. Problemele nu așteaptă timpii procedurilor lente și întârziate.

Construcția unei structuri financiare comune, cum ar fi o apărare comună, nu poate rămâne incompletă, deoarece aceasta a fost întotdeauna o nevoie puternică pentru UE și acum este multiplicată, fiind în sfârșit pe ordinea de zi. Aceste proiecte vor fi încredințate noilor lideri care vor fi formați în următoarele săptămâni și luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel