Serotonina este un hormon cunoscut, în limbaj non-academic, ca hormonul fericirii. Așa se explică de ce atunci când simțim emoții puternice le simțim la nivelul stomaculiui.
Serotonina este un neurotransmițător, o substanță element de legătură care ajută la realizarea conexiunilor și la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos.
Serotonina are un rol de mediator, asigurând comunicarea între celulele neuronale și transmiterea impulsurilor nervoase către organism. Numită și hormonul fericirii, aceasta contribuie la menținerea unei stări generale pozitive.
Femeile au mai mulți receptori pentru serotonină, lucru tradus de psihologi de-a lungul timpului ca o explicație la faptul că femeile sunt mai deschise în manifestarea sentimentelor și a entuziasmului.
Un nivel scăzut de serotonină în organism poate duce la stări puternice de anxietate și depresie, potrivit revistei Click Pentru Femei.
Persoanele care au un nivel scăzut de serotonină suferă de obicei de anxietate, care poate fi însoţită de depresie în multe cazuri. Alte probleme pe care le poate provoca sunt: tulburare de anxietate generalizată; atac de panică, tulburare obsesiv-compulsivă. Acestea stări sunt de obicei atenuate sau dispar atunci când urmezi un tratament medicamentos recomandat de medic sau prin adoptarea unei diete pentru a restabili nivelul de serotonină.
Serotonina nu este asociată doar cu procesele digestive: de fapt, 95% din ele se găsesc în intestine. De aceea, nivelul scăzut de serotonină (hormon) afectează în mod direct sistemul gastro-intestinal, până la apariţia sindromului de intestin iritabil. Când creşte nivelul serotoninei, totul va reveni la normal.
După cum am spus mai sus, acest hormon are legătură directă cu stabilitatea emoţională. Un nivel scăzut poate determina o sensibilitate mai mare decât de obicei. S-ar putea ajunge până în punctul în care orice comentariu poate provoca o stare de rău.
Dacă o persoană are un nivel scăzut de serotonină, este normal ca organismul să înceapă să ceară carbohidraţi şi dulciuri. Aceste alimente cresc de fapt nivelul de serotonină din creier. Nivelul serotoninei creşte semnificativ, însă numai temporar.
O persoană care are nivelul de serotonină scăzut se confruntă cu: oboseală, letargie, lipsă de energie şi lipsă de motivaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News