Urmărește emisiunea live


Serul anti-Ebola: cum se produce, de ce a dispărut stocul

Serul experimental anti-Ebola, folosit la tratarea unor pacienți din SUA și Europa, este produs de firma ZMapp, prin modificarea genetică a unor plante de tutun. Stocurile au dispărut, însă, iar țările africane afectate de epidemie protestează, acuzând că serul e păstrat pentru cetățenii din Occident.

Terapia anti-Ebola a fost dezvoltată de o mică firmă canadiană, numită ZMapp, finanțată de agenții guvernamentale, civile și militare, din SUA și Canada.

Cercetătorii canadieni au identificat o asociere a trei anticorpi care blochează virusul Ebola și îl împiedică să intre în celulele corpului uman. Această combinație s-a dovedit cea mai sigură și a adus rezultate încurajatoare în testele pe maimuțe. Serul nu fusese încă testat pe om, de aceea compania canadiană nu avea stocuri masive, nu începuse producția pe scară largă. Pregătindu-se de testarea pe voluntari în anul 2015, firma canadiană a fost surprinsă de evoluția rapidă a epidemiei din Africa de Vest, rămânând fără stocuri.

De ce durează câteva luni producția unei noi șarje de anticorpi

După ce au fost identificați anticorpii monoclonali, se punea problema producției lor în cantități suficiente pentru a extrage pe scară industrială serul anti-Ebola. Inițial, anticorpii au fost creați în șoareci de laborator, injectați cu antigene ale virusului Ebola. Materialul genetic al monocitelor recoltate din splina șoarecilor a fost combinat  cu material genetic din celule tumorale, într-un proces de umanizare a materialului genetic amintit. Pentru producția pe scară largă a serului, materialul genetic rezultat a fost injectat în genomul unei plante, care va produce anticorpii.

Culturile care vor produce anticorpi anti-Ebola sunt culturi de tutun modificat genetic, la o unitate agricolă din Kentucky, SUA. După ce plantele de tutun vor ajunge la maturitate, în câteva luni, se pot extrage anticorpii sintetizați în frunze și tulpini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel