Dr. Laszlo Attila, secretar în Comisia pentru Sănătate din Senatul României, a vorbit la DC NEWS despre rolul farmaciilor în prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor.
Dr. Laszlo Attila, secretar în Comisia pentru Sănătate din Senatul României, a fost invitat în cadrul dezbaterii organizate de DC NEWS, intitulată "Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții". Acesta a vorbit despre rolul farmaciilor, despre extinderea serviciilor oferite în farmacii, dar și despre reglementările din domeniu care au apărut în ultimii ani.
"Serviciile avansate există, se fac în farmacii. Dacă intrăm într-o farmacie într-un oraș atunci putem vedea o masă, unde este apă, unde este un tensiometru. Dacă se solicită, ți se face glicemia, deci nu este nicio noutate și m-aș bucura dacă aceste reglementări ar duce mai mult la clarificări decât la instituirea unor impedimente: ce trebuie să faci ca să poți face, ceva care deja se face. Problema este că odată depistat ce are de făcut pacientul sau în ce direcție să fie îndreptat, sau atunci când trebuie să aleagă ce are de făcut după ce a fost diagnosticat, cred că este un punct destul de eficient farmacia. Și nu vă ascund faptul că este o metodă de a crește veniturile farmaciilor, care nu o duc foarte ușor în aceste clipe. Din câte știu eu acum 2 ani și ceva profitabilitatea farmaciilor din România era 1,75%. În anul 2020 a scăzut sub 1%, foarte probabil și în datele din 2021.
Foarte multe farmacii au dus-o foarte greu și aduceți-vă aminte acum un an jumătate discutam despre ce este de făcut ca să avem farmacii pentru că se preconizau niște reduceri foarte masive, atât în companiile farmaceutice, cât și în rețelele de distribuție.
Este o activitate binevenită, nu trebuie să o mistificăm, nu trebuie să impunem niște impedimente ca să nu o facă cineva care o dorește și cred că una dintre concluziile acestei zile este atitudinea Colegiului Farmaciștilor. Da, sunt dispuși să o facă și cred că trebuie acceptat acest ajutor care ne este oferit. În 2020 s-au făcut anumite modificări legislative și nu au fost foarte simple.
Deci toate modificările care au fost făcute în 2016, Legea Vaccinării, Legea Farmaciei, în mandatul trecut și sper ca aceste modificări care se impun, să fie făcute în continuare, întotdeauna trebuia să se depășească bariera armatelor care veneau și ne explicau de ce nu se poate. Părerea mea este că așa cum meseria de medic doar pe hârtie există, că toată lumea trebuie să știe să facă o injecție, toată lumea trebuie să știe să se vaccineze, toată lumea trebuie să știe să resusciteze, cred că cu practica stăm destul de prost.", a declarat dr. Laszlo Attila la DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu