Serviciile britanice atrag atenția asupra „terorismului de extremă dreapta”. Fenomenul descoperit printre tineri, după evadarea spectaculoasă a unui informator al Iranului

Un fost militar britanic, Daniel Khalife, în vârstă de 23 de ani, este judecat la Londra pentru acuzații grave, inclusiv transmiterea de informații către Iran și evadarea spectaculoasă dintr-o închisoare britanică în 2023.

Povestea acestui caz a captat atenția publicului internațional, iar circumstanțele în care Khalife a evadat, agățându-se sub un camion de livrări, au adus în discuție vulnerabilitățile din sistemul de securitate penitenciară. Procesul său a început recent, iar acuzațiile sunt de o gravitate extremă, având implicații nu doar pentru securitatea națională britanică, ci și pentru relațiile internaționale.

Daniel Khalife a intrat în atenția autorităților britanice pentru că, potrivit procurorilor, acesta a furnizat informații clasificate Iranului. Conform relatărilor AFP, Khalife ar fi intrat în contact cu Iranul în aprilie 2019, la scurt timp după ce se alăturase armatei britanice în septembrie 2018. Deși la acea vreme avea doar 17 ani, fostul militar a reușit să stabilească relații cu reprezentanți iranieni, iar acuzațiile care i se aduc sugerează că a transmis informații sensibile, inclusiv o listă de nume a 15 militari britanici din forțele speciale.

Procurorii susțin că, în august 2020, Khalife a avut o discuție de o oră cu o persoană numită „David Smith”, căreia i-a descris un sistem intern al armatei britanice care ar permite identificarea personalului militar. De asemenea, el ar fi continuat să mențină contactele cu agenții iranieni în timp ce era în post la o bază militară din Texas, între februarie și aprilie 2021. Se presupune că Khalife a fost plătit în numerar de către serviciile de informații iraniene pentru a furniza aceste informații.

Aceste detalii vin în contextul în care relațiile dintre Regatul Unit și Iran au devenit din ce în ce mai tensionate, cu multiple rapoarte despre acțiuni ale statului iranian care vizează securitatea națională britanică. Procurorii au mai dezvăluit că, în timpul interogatoriilor, Khalife a declarat că a încercat să devină „un agent dublu” pentru agenția britanică de informații externe MI6, deși acum contestă toate acuzațiile care i se aduc.

Pe lângă acuzațiile de spionaj, procesul lui Daniel Khalife vizează și evadarea sa din închisoare, un episod care a ținut prima pagină a ziarelor în 2023. În timpul detenției sale, Khalife lucra la bucătăria închisorii, iar în momentul evadării s-a ascuns sub un camion de livrări care pleca din unitatea penitenciară. Timp de trei zile, Khalife a fost căutat intensiv de autorități, fiind capturat în cele din urmă.

Această evadare a ridicat semne de întrebare cu privire la măsurile de securitate din închisorile britanice și a generat critici la adresa administrației penitenciare. Deși evadările din închisori sunt rare în Marea Britanie, acest caz a fost deosebit de mediatizat din cauza implicațiilor de securitate națională ale acuzațiilor aduse lui Khalife.

Problema minorilor și extremismul de dreapta

În același discurs, McCallum a subliniat o altă amenințare emergentă – creșterea numărului de minori implicați în anchete de terorism legate de mișcările de extremă-dreapta. Conform datelor prezentate de șeful MI5, 13% dintre persoanele investigate de serviciile de informații pentru terorism au mai puțin de 18 ani. Aceasta reprezintă o creștere de trei ori în ultimii trei ani, iar McCallum a atribuit această creștere expunerii tinerilor la extremismul online, în special pe platformele de socializare.

„Terorismul de extremă dreapta țintește puternic tinerii printr-o propagandă care arată o înțelegere fină a culturii internetului”, a declarat McCallum. Internetul devine un factor determinant în radicalizarea tinerilor, iar MI5 își intensifică eforturile de a combate acest fenomen.

Procesul lui Khalife are loc pe fondul unei intensificări a activităților ostile ale Iranului în Regatul Unit. Conform declarațiilor făcute de directorul serviciilor britanice de informații interne MI5, Ken McCallum, comploturile susținute de Iran s-au amplificat într-un ritm „fără precedent” începând din 2022. McCallum a avertizat că aceste comploturi reprezintă „amenințări potențial mortale” pentru cetățenii și rezidenții britanici.

Dezvăluirile privind implicarea statului iranian în acțiuni de spionaj și terorism pe teritoriul britanic au adus Iranul în prim-planul preocupărilor de securitate ale Marii Britanii. Într-un discurs recent la Centrul Operațiunilor Antiteroriste din Londra, McCallum a detaliat provocările cu care se confruntă MI5 în combaterea terorismului, subliniind că anchetele privind statele ostile au crescut cu 48% în ultimii ani. „Este evidentă voința Moscovei și a Iranului de a cauza haos în Regatul Unit și Europa”, a precizat el, în contextul sprijinului acordat de Occident Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel