Uniunea Europeană a propus ca serviciile de pilotaj maritim să fie scutite de la sancţiunile care vizează transferul de petrol rusesc, sancţiuni care ar urma să intre în vigoare în acest an pentru a pedepsi Rusia pentru invazia sa din Ucraina, transmite Bloomberg.
Excepţia, care ar permite proprietarilor de nave să angajeze piloţi specializaţi pentru a ghida navele prin porţiunile dificile, a fost propusă pentru a creşte siguranţa maritimă, a dezvăluit o sursă din apropierea acestui dosar, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Conform sancţiunilor discutate în prezent de UE, şi care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie, serviciile de pilotaj ar urma să fie incluse într-o interdicţie referitoare la furnizarea de asistenţă tehnică necesară pentru a transporta petrol. Una dintre zonele afectate ar urma să fie strâmtorile daneze, care nu pot fi ocolite pentru transportul de ţiţei şi carburanţi din porturile ruseşti de la Marea Baltică.
Noua propunere face parte din cel de al optulea pachet de sancţiuni al Comisiei Europene, care a fost dezvăluit săptămâna trecută ca răspuns la decizia Rusiei de a anexa patru regiuni ocupate din Ucraina. Cel mai nou pachet de sancţiuni ar urma să fie discutat luni de ambasadorii UE la Bruxelles. Utilizarea serviciilor piloţilor pentru a ghida navele care transportă petrol prin porţiuni dificile este recomandată în mod expres de Autoritatea maritimă din Danemarca din cauza riscurilor la adresa siguranţei şi mediului. Aproape două milioane de barili de petrol au trecut în ultimii doi ani prin strâmtorile daneze pentru a ajunge pe pieţele mondiale.
În luna iunie, Uniunea Europeană a anunţat un embargou cu privire la furnizarea de servicii şi asigurări pentru navele care transportă petrol rusesc oriunde în lume, precum şi un embargou cu privire la majoritatea importurilor de petrol rusesc pe mare în blocul comunitar. Măsurile ar urma să intre în vigoare în luna decembrie pentru ţiţeiul rusesc şi anul viitor pentru combustibilii ruseşti. Majoritatea livrărilor de petrol rusesc prin conductă sunt scutite de la acest embargou.
Vezi si:
Compania Gazprom a anunțat că suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaz pentru Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că există o defecțiune la o turbină.
Un reprezentant Gazprom a trimis o scrisoare către compania Siemens în care anunță problemele apărute la motor, notează agenția RIA.
Compania rusă susține că a găsit defecțiuni despre care nu știa la instalațiile de pompare, iar ca să le repare sunt necesare piese din Germania, pe care le-a solicitat.
Gazprom anunță că știe foarte bine de ce comanda nu poate fi onorată - din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.
Prin urmare, gigantul rus al gazelor lasă să se înțeleagă că reparația și, implicit, reluarea livrărilor de gaze nu vor mai avea loc la data prevăzută.
Rusia a ameninţat vineri că va înceta să vândă petrol şi gaz natural acelor ţări care-i impun plafoane de preţ pentru aceste resurse energetice, plafoane despre care Moscova consideră în plus că vor destabiliza semnificativ piaţa globală, transmite Reuters.
Companiile care impun plafoane de preţ nu se vor număra printre cele care primesc petrol rusesc, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, confirmând afirmaţii asemănătoare făcute în ziua anterioară de vicepremierul rus Aleksandr Novak.
Pur şi simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu sunt de piaţă, a insistat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.
Miniştrii de finanţe ai statelor din G7 se întâlnesc vineri prin videoconferinţă şi ar putea conveni impunerea unui plafon de preţ pentru petrolul cumpărat din Rusia, considerând că în acest fel ar putea diminua veniturile cu care Moscova îşi finanţează armata în războiul contra Ucrainei.
Uniunea Europeană a convenit în luna mai instituirea progresivă a unui embargou parţial asupra petrolului şi produselor petroliere ruseşti.
Declaraţia lui Dmitri Peskov s-a referit numai la exporturile de petrol. Între timp însă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că a sosit momentul ca Uniunea Europeană să impună plafoane tarifare şi pentru gazul natural rusesc, anunţând totodată că UE a reuşit să-şi umple depozitele de gaz la 80% din capacitate.
Reacţionând după această declaraţie a preşedintei executivului comunitar, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a transmis că dacă UE va lua o asemenea măsură, Rusia îi va sista livrările de gaz natural. Pur şi simplu nu va mai fi gaz rusesc în Europa, a scris Medvedev pe Telegram. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News