Medicii de familie au transmis un mesaj tranșant.
UPDATE: Medicii de familie şi medicii din ambulatoriul clinic de specialitate vor putea acorda în continuare consultaţii medicale la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice şi care suferă de boli cu potenţial endemo-epidemic, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată miercuri de Guvern.
"Ordonanţa aprobată astăzi va asigura accesul neîntrerupt şi nediscriminatoriu al asiguraţilor la serviciile acordate în sistemul de sănătate, precum şi continuarea măsurilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2 în rândul populaţiei. Potrivit noului act normativ, medicii de familie şi medicii din ambulatoriul clinic de specialitate vor putea acorda în continuare consultaţii medicale la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice şi care suferă de boli cu potenţial endemo-epidemic", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a adăugat că, prin acelaşi act normativ, terapiile psihiatrice, serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi sau logopezi se vor putea acorda în continuare de la distanţă, iar aceste consultaţii vor fi validate fără a mai fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia, conform Agerpres.
Dan Cărbunaru a precizat că Guvernul a aprobat şi un act normativ în privinţa controlului tuberculozei în România.
"La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat cadrul legal necesar pentru a acoperi, de la bugetul de stat, taxa de valoare adăugată de peste 1,4 milioane lei pentru bunuri şi servicii achiziţionate în cadrul proiectului "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România" - un program finanţat prin Fondul Global printr-un grant de tranziţie. Valoarea totală a programului este de peste 6,7 milioane euro, având ca durată de implementare până în 31 martie anul viitor", a arătat Cărbunaru.
-----
”În urmă cu o lună sesizam Administrația Prezidențială, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la consecințele încetării stării de alertă pentru pacienți. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a fost invitată și a mers alături de Societatea Naţională de Medicina Familiei la CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a discuta despre ceea ce autoritățile trebuiau să facă pentru a elimina acele consecințe, sau măcar să comunice pacienților pentru a-i pregăti asupra revenirii la "normalitatea" sistemului de sănătate dinaintea pandemiei.” arată comunicatul publicat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
”Am fost asigurați că imediat ce actele normative vor fi aprobate, comunicarea va avea loc. Am așteptat compania de informare din partea CNAS și a Ministerului Sănătății, însă fără folos. Nu noi suntem de vină pentru scrisorile medicale pe care trebuie să reîncepem să le solicităm periodic pacienților, pentru drumurile chinuitoare pe care pacienții vârstnici sau doar cu boli cronice trebuie să le facă la 3, 6, 9, 12 luni în policlinici și spitale, la oraș sau uneori chiar în alt județ. Nu noi suntem de vină pentru cardul de asigurat care ne împiedică să respectăm ora programată atunci când Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate mai "sughiță", pentru cardul de asigurat fără de care nu putem acorda consultații decontate atunci când pacienții îl uită acasă și suntem nevoiți să îi trimitem după card. Sau când își uită codul PIN, sau cardul a fost blocat la alt furnizor, sau, sau, sau...
Nu noi suntem de vină pentru că nu mai putem acorda consultații la distanță, "online", prin "telemedicină" după 1 aprilie decât pentru transmiterea rețetei lunare și doar pentru transmiterea rețetei lunare, pentru pacienții care suferă de boli cronice și ne solicită acest lucru.
Nu noi suntem, deci, de vină, atunci când suntem nevoiți să chemăm la cabinet toți pacienții pentru orice problemă de sănătate, chiar dacă în ultimii doi ani am fost capabili și am avut voie să tratăm la distanță, mai comod pentru pacienții care au preferat astfel, atunci când și noi am considerat că pacientul este în siguranță astfel.
Nu noi suntem de vină pentru limitele financiare și de resurse umane ale sistemului de sănătate, pentru listele de programare și timpii uneori lungi de așteptare pentru o programare, inclusiv la medicul de familie. Nu noi suntem de vină pentru toate aceste probleme și nu acceptăm să fim făcuți responsabili în fața pacienților noștri. Partenerilor noștri, la bine și la rău în sistemul de sănătate românesc. Mulțumim pacienților și aparținătorilor pentru înțelegere. Ne cerem scuze pentru situațiile în care suntem puși de autorități față de dumneavoastră! Recomandăm cabinetelor de medicina familiei să afișeze materialele informative pentru pacienți și aparținători, pe care le pot găsi pe siteul FNPMF.” conchide sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu