O informație spectaculoasă, dar dificil de verificat, a apărut într-o analiză recentă a unui think thank cu sediul la Londra, înființat în 2014 și care urmărește politica expansionistă a Rusiei în Europa de Est și Asia Centrală: "Serviciile speciale rusești colaborează în prezent cu lideri maghiari în România".
Informația care produce temeri, a apărut într-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI), în care sunt amintite declarațiile oficialilor de la Budapesta care, de la premierul Semjen Zsolt la președintele Parlamentului, Laslo Kover, au afirmat că Ungaria sprijină orice formă de autonomie a maghiarilor din Transilvania, scrie hotnews, potrivit expresmagazin.ro.
"Serviciile speciale rusești colaborează în prezent cu lideri maghiari în România și, profitând de particularitatea relațiilor etnice în regiune, încearcă să creeze probleme Bucureștiului din interior", afirmă analiștii CESI. Informația este echivocă, întrucât nu se precizează dacă se referă la liderii maghiari din Ungaria sau este vorba despre cei din România.
Potrivit analizei CESI, serviciile speciale rusești au interferat de-a lungul timpului cu politicieni maghiari.
"Anul acesta, în mai, procurorul general al Ungariei a transmis o cerere Parlamentului European pentru a ridica imunitateea lui Bela Kovacs, unul din liderii partidului de extrema dreaptă, Jobbik, suspectat a fi spion rus", scriu analiștii CESI.
Potrivit acestora, cei mai influenți politicieni maghiari cad de acord pe temele cheie, poziția lor unanimă fiind pro-rusă. "Astăzi, Ungaria este unul din prietenii Kremlinului în Europa și dezvoltă cooperarea cu Federația Rusă în domeniul energiei nucleare și al proiectului South Stream, toate în ciuda situației din Ucraina", își continuă analiza think-thank-ului cu sediul la Londra.
Rusia încearcă să legitimeze liderii "Ținutului Secuiesc" creând iluzia unor relații politice și economice cu alte teritorii pro-rusești din interiorul sferei de interes românești, susțin specialiștii CESI, potrivit cărora, ar exista și contacte între Rusia, Consiliul Național al Secuilor și liderul găgăuz, Mikhail Formuzal, demarate în 2012 și continuate în 2014.
Toate acestea ar avea ca scop întărirea poziției Rusiei în regiune și slăbirea rivalului regional, România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu