Președintele rus Vladimir Putin este prins într-o lume ermetică creată de el, cred oamenii din serviciile secrete occidentale. Și asta i-a îngrijorat.
De ani întregi au încercat să pătrundă în mintea lui Putin, pentru a-i înțelege mai bine intențiile. Cu trupele rusești blocate în Ucraina, a devenit mai necesar ca niciodată să încercăm să ne dăm seama cum va reacționa sub presiune.
Înțelegerea stării sale de spirit va fi vitală pentru a preveni escaladarea crizei la niveluri mai periculoase. S-a speculat că liderul rus este bolnav, dar mulți analiști cred că de fapt a fost izolat și blochează orice opinie alternativă.
Izolarea a fost evidentă în fotografiile întâlnirilor sale, precum cea pe care a avut-o cu președintele francez Emmanuel Macron, când cei doi stăteau la capetele unei mese lungi. Acest lucru a fost evident și din întâlnirea pe care Putin a avut-o cu propria sa echipă de securitate națională în ajunul războiului.
Planul militar inițial al lui Putin arăta ca ceva conceput de un agent KGB, explică un oficial al serviciilor secrete occidentale. A fost creat, spun ei, de un grup închis. Dar rezultatul a fost haotic. Comandanții militari ruși nu erau pregătiți și unii dintre soldați au fost trimiși la graniță fără să știe ce fac.
Serviciile secrete occidentale, prin surse anonime, știau mai multe despre aceste planuri decât mulți din cadrul cercului de conducere rus. Dar acum se confruntă cu o nouă provocare: să înțeleagă care va fi următorul pas pentru președintele Rusiei. Și asta nu este ușor.
„Provocarea în înțelegerea mișcărilor Kremlinului este că Putin este singurul responsabil la Moscova”, explică John Sipher, fostul director al operațiunilor în Rusia al CIA.
Și în timp ce opiniile sale sunt adesea exprimate în declarații publice, a ști cum le va pune în acțiune este o provocare mai complicată.
„Într-un sistem ca în Rusia, este extrem de dificil să strângi informații despre ceea ce se întâmplă în capul unui lider, mai ales când nici oamenii săi nu știu ce se întâmplă”, spune John Sawers, șef servicii care a condus între anii 2009 - 2014 agenția britanică de informații externe.
Putin, spun oficialii serviciilor de informații, este izolat într-o bulă creată de el în care pătrund foarte puține informații din exterior, în special orice ar putea fi împotriva gândirii sale.
„Este o victimă a propriei propagande, în sensul că ascultă doar un anumit număr de oameni și de alte păreri nu vrea să audă. Asta îi oferă o perspectivă foarte ciudată asupra lumii", spune Adrian Furnham, profesor de psihologie și coautor al cărții care urmează să fie publicată în curând „Psihologia spionilor și a spionajului”.
Cercul de oameni cu care Putin vorbește nu a fost niciodată mare, dar de când cu invadarea Ucrainei, acesta a fost redus la o mână și mai mică de oameni. Oficialii serviciilor secrete occidentale cred că toți acei „credincioși fideli” din grupul său îi împărtășesc mentalitatea și obsesiile.
Cei care l-au studiat spun că liderul rus este motivat de dorința de a depăși umilirea percepută a Rusiei din anii 1990, împreună cu convingerea că Occidentul este hotărât să reprime Rusia și să o înlăture de la putere.
O persoană care l-a întâlnit pe Putin își amintește obsesia de a viziona videoclipuri care arată moartea colonelului libian Gaddafi, după ce acesta a fost înlăturat în 2011, scrie BBC MUNDO.
Aceasta este o întrebare pe care și-au pus-o mulți din Occident. Dar puțini experți consideră că este o întrebare utilă. Un psiholog cu expertiză în domeniu a spus că o greșeală a fost să presupunem că, pentru că nu putem înțelege o decizie precum invadarea Ucrainei, încadrăm persoana care a făcut-o drept „nebună”.
În 2014, cancelarul german de atunci Angela Merkel i-a spus președintelui american Barack Obama că Putin a trăit „în altă lume”. La rândul său, când președintele francez s-a întâlnit recent cu Putin, a spus că l-a găsit „mai rigid și mai izolat” în comparație cu întâlnirile anterioare.
Unii speculează, fără prea multe dovezi, o posibilă problemă de sănătate sau că s-ar afla sub efectul unui medicament. Alții indică factori psihologici, cum ar fi sentimentul că timpul se scurge pentru el înainte de a-și putea îndeplini ceea ce el vede ca fiind destinul său de a proteja Rusia sau de a-i restabili măreția.
Liderul rus s-a izolat vizibil de ceilalți în timpul pandemiei și acest lucru poate să fi avut și un impact psihologic.
„Putin nu este probabil bolnav mintal și nici nu s-a schimbat, deși este mai grăbit și, probabil, mai izolat în ultimii ani”, spune Ken Dekleva, fost medic și diplomat al guvernului SUA, și în prezent coleg senior la Fundația George HW Bush pentru relațiile SUA-China.
Acum există o preocupare că informațiile de încredere încă nu își găsesc drumul în bucla închisă a lui Putin. Este posibil ca serviciile sale de informații să fi fost reticente înainte de invazie să-i spună ceva ce nu dorea să audă, oferind estimări optime despre cum va decurge o invazie și cum ar fi primite trupele rusești înainte de război.
Săptămâna aceasta, un oficial occidental a remarcat că Putin s-ar putea să nu aibă aceeași perspectivă pe care o au serviciile secrete occidentale cu privire la cât de rău merg lucrurile pentru trupele rusești în Ucraina. Acesta este ceea ce ridică îngrijorarea cu privire la modul în care va reacționa odată ce se va confrunta cu realitatea că situația pentru Rusia se înrăutățește.
Putin însuși a spus povestea când a urmărit un șobolan în copilărie. Când l-a încolțit, șobolanul a reacționat atacându-l, forțându-l pe tânărul Vladimir să fugă.
Întrebarea pe care o pun liderii din Occident este: ce se întâmplă dacă Putin se simte încolțit acum? Au existat îngrijorări că ar putea folosi arme chimice și chiar o armă nucleară tactică. „Frica este că va face ceva incredibil de impulsiv și agresiv, cum ar fi apăsarea butonului”, spune Adrian Furnham.
Putin însuși poate exagera impresia că este periculos și chiar irațional. Aceasta este o tactică binecunoscută (numită adesea teoria „nebunului”) în care cineva care are acces la arme nucleare încearcă să-și facă adversarul să se retragă, convingându-l că ar putea fi suficient de nebun pentru a le folosi în ciuda potențialelor consecințe pentru toată lumea.
Prezicerea răspunsului său este crucială pentru a afla cât de departe poate fi împins Putin fără să acționeze nebunesc. „Concepția lui Putin despre sine nu permite eșecul sau slăbiciunea. Urăște astfel de lucruri", spune Ken Dekleva. "Un Putin slab și încolțit este un Putin mai periculos. Uneori este mai bine ca ursul să scape din cușcă și să se întoarcă în pădure", scrie BBC MUNDO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu