Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl include pe Dmitri Medvedev pe lista persoanelor date în urmărire. Care este motivul

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl include pe Dmitri Medvedev pe lista persoanelor date în urmărire. Care este motivul - Foto: Kremlin.ru
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl include pe Dmitri Medvedev pe lista persoanelor date în urmărire. Care este motivul - Foto: Kremlin.ru

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a inclus pe fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, pe lista persoanelor date în urmărire pentru incitare la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează DPA şi Interfax-Ukraina.

Potrivit documentului publicat luni, Medvedev este acuzat de atentat la integritatea teritorială şi la suveranitatea Ucrainei. În temeiul articolului 110 (aliniatul 2) din Codul penal ucrainean, el riscă astfel o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 10 ani în calitate de funcţionar public.

Medvedev a amenințat cu lovituri de represalii din partea Rusiei ca răzbunare pentru explozia de pe podul Kerci

Medvedev, care în prezent este secretar adjunct al Consiliului Securităţii Naţionale, a anunţat duminică pe contul său de Telegram lansarea de lovituri de represalii din partea Rusiei ca răzbunare pentru explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea - anexată de Moscova în 2014 - şi teritoriul rus.

Explozia a fost un atac terorist la care Rusia va răspunde 'distrugând teroriştii', a scris el în postare. După atacurile masive cu rachete asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene luni, Medvedev a adăugat că acestea au fost doar începutul.

Statul ucrainean în forma sa actuală este o ameninţare constantă pentru Rusia, de aceea regimul politic al Ucrainei trebuie să fie complet eliminat, susţine Medvedev.

El mai susţine că aceasta este poziţia sa personală, avertizând Kievul că episoade precum cele de astăzi 'vor mai fi'. Informaţiile despre darea în urmărire a lui Medvedev sunt postate în baza de date a persoanelor căutate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Rusia a lansat peste 80 de rachete asupra Ucrainei luni, prezentând aceste atacuri drept represalii la explozia de sâmbătă de pe podul Kerci, o infrastructură de care şi-a legat numele preşedintele rus Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Citește și - Ucraina sistează exportul de energie electrică. Republica Moldova, grav afectată

Ucraina a decis să sisteze exporturile de energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra obiectelor de infrastructură energetică, scrie UNIAN. Măsura lovește puternic și în securitatea energetică a R. Moldova, care importă 30 la sută din curentul consumat.

Decizia a fost anunțată de Ministerul Energiei Ucrainei pe Facebook. 

”Atacurile de azi cu rachete, care au avariat generarea termică și stațiile electrice, obligă Ucraina să întrerupă, începând cu 11 octombrie 2022, exporturile pentru a stabiliza propriul sistem energetic” a scris Ministerul Energiei de la Kiev.

Până în prezent, Ucraina a exportat energie electrică în Moldova și Polonia, ajutând Europa să înlocuiască gazul rusesc ca sursă de producție a energiei electrice și contribuind la stabilitatea sistemului energetic european. Vezi știrea aici!

Citește și - Pe lângă Ucraina, Lukaşenko a acuzat şi Polonia şi Lituania, ţări membre NATO, de pregătirea unor atacuri împotriva Belarus

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Polonia şi Lituania că ar pregăti atacuri 'teroriste' şi o 'rebeliune militară' în Belarus, după ce acuzase iniţial doar Ucraina de astfel de intenţii, când a anunţat în cursul dimineţii desfăşurarea unei grupări militare 'regionale' împreună cu Moscova, relatează AFP.

'Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali belaruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă', a declarat el în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk.

'Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest (belarusă) pentru a deschide un al doilea front acolo', a adăugat Lukaşenko, potrivit declaraţiilor citate de serviciul de presă al preşedinţiei belaruse. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel