Serviciul plătit fără reclame al Meta este vizat de o plângere a grupurilor de consumatori din UE

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Serviciul plătit fără reclame al Meta Platforms, pe care l-a lansat în Europa în această lună, încalcă legislația europeană privind protecția consumatorilor, a declarat joi cea mai mare organizație de consumatori din Europa, pe măsură ce și-a adus nemulțumirea la autoritățile de protecție a consumatorilor.

Plângerea comună a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) și a 18 dintre membrii săi la rețeaua autorităților de protecție a consumatorilor (CPC) a venit la două zile după ce grupul de advocacy NOYB a depus o plângere la autoritatea austriacă de protecție a datelor, afirmând că noul serviciu al Meta echivalează cu plata unei taxe pentru a asigura confidențialitatea.

Meta a declarat că a lansat serviciul plătit fără reclame, care se aplică Facebook și Instagram, pentru a respecta regulile UE care cer companiilor să ofere utilizatorilor o opțiune cu privire la colectarea și utilizarea datelor lor în scopuri de publicitate direcționată.

BEUC a evidențiat mai multe probleme.

"Meta încalcă legislația europeană privind protecția consumatorilor prin utilizarea de practici incorecte, înșelătoare și agresive, inclusiv blocarea parțială a consumatorilor de la utilizarea serviciilor pentru a-i forța să ia rapid o decizie și furnizarea de informații eronate și incomplete în acest proces," a declarat Ursula Pachl, Director General Adjunct al BEUC, într-un comunicat.

BEUC a afirmat că este probabil ca datele utilizatorilor să continue să fie colectate și utilizate în alte scopuri chiar dacă aceștia selectează noul serviciu. De asemenea, a criticat "tariful de abonament foarte ridicat pentru serviciile fără reclame", care ar putea descuraja utilizatorii.

La acest preț, consumatorii vor consimți pur și simplu la profilarea și urmărirea făcută de Meta, ceea ce exact își dorește această gigant tehnologic. Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a-și proteja confidențialitatea," a declarat Pachl.

Serviciul fără reclame costă 9,99 euro lunar pentru utilizatorii de pe web și 12,99 euro pentru utilizatorii de iOS și Android. Meta a declarat că aceste prețuri sunt în concordanță cu serviciile premium ale Google YouTube și Spotify, precum și cu Netflix. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel